Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/F/Fahéj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2163 bájt

Szakácskönyv

Fahéj


fahéj-rudacskák

Cinnamomum verum| Cinnamomum zeylanicum| Cinnamomum cassia fajok


Drog Cinnamomi cortex,
Más neve(i): -

Három fajtáját ismerjük:

ceyloni,
kínai és
malabári fahéj.
Vágott darabokban vagy őrölve forgalmazzák. Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás.


Gyógyhatása(i): A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.
A darabos fahéjat befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, sütemények, fagylaltok, parfék, forralt bor és egyéb italok készítéséhez,
Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, piskótatésztákat, zsírban sült fánk, rizsételek, gyümölcslevesek, tejes ételek, és tojásételek készítéséhez használjuk.


Ellenjavallat: A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.


Tárolása

A fahéjat őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben kell tárolni.
Magyar Wikipédia: Fahéj
A Wikimédia Commons tartalmaz Fahéj témájú médiaállományokat.