Szakácskönyv/Mit-mihez/T/Tavaszi kankalin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1670 bájt

Szakácskönyv

Tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin.JPEG
Tavaszi kankalin
(Primula veris, Syn: Primula officinalis )
(Drog(ok):Primulae radix, Primulae flos)
Más neve(i): -

Magyarországon a Középhegységben elég gyakori, máshol szórványos, lomberdők tisztásain, szegélyein fordul elő. Gyógynövényként is ismert, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. A leveleket és a virágokat kinyílásukkor száraz időben szedik, és szellős helyen vékony rétegben kiterítve, gyorsan megszárítják, hogy színüket megőrizzék. A gyökereket kiásás után megtisztítják és egészben, szellős helyen megszárítják.

Gyógyhatása

Elsősorban felső légúti hurutokban, a népi gyógyászatban még asztmatikus, köszvényes és neuralgikus panaszok, idegi eredetű fejfájás esetében és szívgyengeség ellen használják. Ha nehezen múló köhögést kell kezelni, ha a váladék nem akar felszakadozni, mindig beválik ez a magas szaponintartalmú gyógynövény.
Különösen teaként oldja jól a nyúlós garatváladékot és könnyíti meg kiköhögését. A kankalin gyökere szaponinban nagyon gazdag; 5-10%-ot is tartalmazhat. Ezért a kankalin szinte valamennyi köhögéscsillapító tea fő alkatrésze.


Tavaszi kankalin ellenjavallat: A gyökér drog túladagolásakor émelygés, hasmenés, hányinger jelentkezhet. - Az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki.