Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fekete hunyor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 3362 bájt

Növények

Fekete hunyor

Fekete hunyor
Fekete hunyor
Fekete hunyor
(Helleborus niger, Syn: -)
Más neve(i): Karácsonyi rózsa
A fekete hunyor a boglárkafélék családjába tartozik. A jelenlegi besorolás szerint két alfaja létezik: a Helleborus niger niger valamint Helleborus niger macranthus, amely virága nagyobb (akár 9 cm átmérőjű is lehet).
A fekete hunyor az Alpokban elterjedt 1800 m magasságig, világos hegyi erdőkben, cserjésekben, köves lejtőkön és mélyedésekben, fenyő- és bükkerdőkben egyaránt előfordul. A Helleborus niger niger alfaj a természetben általában a hegyvidéki területeken, Svájcban, Dél-Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Észak-Olaszországban fordul elő. A Helleborus niger macranthus csak Észak-Olaszországban és a vele szomszédos szlovén részeken található meg vadonélő formában.
10–30 cm magas, húsos, vastag szárakon egy-egy nagy, rózsásfehér virág fejlődik. Virága 5–8 cm átmérőjű. Általában februártól áprilisig virágzik, de enyhe teleken gyakran már decemberben is nyílik. Innen kapta több országban is használt népies nevét: karácsonyi rózsa. Elvirágzás után a virágtakaró levelek rózsaszínesen-zöldesen elszíneződnek, de a termésérésig megmaradnak. Ezek valójában a virág csészelevelei. A sziromlevelek jelentéktelen kinézetű, sárgászöld mézfejtőkké alakultak át.
A zöldszínű magtokok fokozatosan jelennek meg a virág közepén. Hasonlóan a virágszirmaihoz, mely öttagú, termése is öttagú tüsző. Levelei sötétzöldek, bőrneműek, örökzöldek, tenyeresen összetettek, 7-9 levélkével. Nevét az áttelelő fekete gyöktörzséről kapta. A nemzetségbe tartozó többi hunyorfajtól eltérően a fekete hunyor nem bókoló virágú.
A gyógyászatban használt, hánytató és hashajtó hatású glikozidokat és alkaloidokat tartalmaz. A növény minden része - de különösen a gyöktörzs, a tőlevelek és a magvak - mérgező, akárcsak a többi hunyoré.
Helleboreint, egy szívre ható, digitálisz-szerű glikozidot, ezenkívül hellebrint, akonitsavat és egy helleborinszerű szaponint tartalmaz.
Legelő állatok fogyaszthatják akkora mennyiségben, hogy mérgezést okozhasson. Tünetei: nyálkahártyagyulladás, nyálfolyás, hányás, gyomor- és bélgyulladás, krónikus hasmenés, erős, szapora szívverés, bódultság, támolygó járás. Súlyos esetben az állat 3-4 napon belül elpusztul a központi idegrendszer bénulása következtében. [


Ellenjavallat: A méreganyagok a szarvasmarha, kecske tejében - vagy kényszervágás esetén a húsában - is megtalálhatóak.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fekete hunyor


A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete hunyor témájú médiaállományokat.