Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/O/Orvosi somkóró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1894 bájt

Szakácskönyv

Orvosi somkóró

Orvosi somkóró
Latin neve - (Melilotus officinalis)
A növény felső virágos részét gyűjtik gyógyászati célokra május-augusztus folyamán.
Az orvosi somkóró a kumarinoknak (kumarin, melilotin, melilotozid) köszönhetően kellemes illatú. :Tartalmaz még flavonoidokat, triterpén szaponinokat.

Gyógyhatása

vénafal-erősítő, ödémaellenes és érvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Szabályozza a máj- és nyirokműködést, valamint véralvadásgátló hatást fejt ki. Flavonoidjainak köszönhetően vízhajtóként és görcsoldóként is ismert.
Az orvosi somkóró vénás keringési zavarok, valamint vénás és nyirokelégtelenség ('aranyér, lábdagadás, visszér, ödéma') esetén alkalmazható.
Emésztési zavarok (felfúvódás, renyhe emésztés, bélgázképződés) kezelésekor is jótékony hatású. Vízhajtóként is használják. Más növényekkel (vadgesztenye, vörös bortermő szőlő) együtt is alkalmazható.
Külsőleg különböző okokból (hosszan tartó megerőltető nézés, füstös környezet) eredő szembántalmakra, zúzódásra, rándulásra, felszíni vérzésre is ajánlott.


Ellenjavallat: Az állatoknál megfigyelt mérgezések okozója a dikumarol. Az enyhe altató hatású tiszta kumarin májra való mérgező hatása csak nagyobb adagnál érvényesül. - Hajtásának és virágainak étrend-kiegészítőkben való felhasználását – ismert mellékhatásaik miatt – tiltja az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, (rövid nevén OÉTI) .