Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/O/Orvosi lestyán

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2140 bájt

Szakácskönyv

Orvosi lestyán

Orvosi lestyán
Latin neve - (Levisticum officinale)
Népies nevei - lestyán, lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya.
Magról szabad földbe vetéssel és palántázással szaporítható, az idősebb egyedek sarjai tőosztással is szaporíthatók. A magvetést október-novemberben illetve márciusban érdemes elvégezni, a tőosztás csak tavasszal, a sarjak megindulása után javasolt.
Levelét (Levistici folium) és gyökerét (Levistici radix), mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. A kereskedelemben, csak a szárított és vágott gyökere, kapható.
Levesek, saláták, főzelékek, pástétomok, mártások, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére, de a likőr és konzerviparban is nélkülözhetetlen.

Gyógyhatása:

Vizelethajtó; légutak megbetegedések. Epekő- és húgykőoldó hatású teakeverékek alkotórésze. A levéldrog vizelethajtó hatású.
Teaként jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó.
Vese- és epekőteák alkotórésze, de jó házi szer nikotin- és alkoholmérgezéseknél.
A „vegeta” ételízesítő egyik alkotóeleme, likőripari fűszer is..


Ellenjavallat: Vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. - Áldott állapotban lévő nők számára nem ajánlatos a lestyán fogyasztása, mivel ingerelheti a veséket, és rosszullétet okozhat. - Hosszabb ideig történő használata során fényérzékenység alakulhat ki. - Használata ellenjavallt elégtelen veseműködés, húgyúti gyulladások esetén.
Magyar Wikipédia: Orvosi lestyán

A Wikimédia Commons tartalmaz Orvosi lestyán témájú médiaállományokat.