Növények/E/Ezerjófű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E

[[Kategória:]]

A lap mérete: 2614 bájt

Növények

Ezerjófű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Kis ezerjófű
Ezerjófű
(Centaurium, Syn: -)
Drog Centaurii herba,
Más neve(i): -
Az ezerjófű a tárnicsfélék családjába tartozó növénynemzetség, melybe 20 növényfajt sorolnak. Az ezerjófüvek egy-, vagy kétéves, illetve évelő lágy szárú növények, portokjaik spirális csavarodásúak. Elsősorban a Mediterráneum térségében élnek.
Magyarországon három fajuk honos: a kis ezerjófű (C. erythraea), a lápi ezerjófű (C. uliginosum vagy C. littorale ssp. uliginosum) és a csinos ezerjófű (C. pulchellum). Habár mindhárom gyógynövény, közülük mégis a kis ezerjófű az, amelyiket Magyarországon gyógynövényként elsősorban felhasználnak, mivel a három közül ez a leggyakoribb – ezt a fajt is nevezik egyszerűen ezerjófűnek. Ennek megfelelően a Centaurii herba tulajdonképpen a kis ezerjófű drogját jelenti.
A latin Centaurium nevet egyesek szerint egy Khiron nevű kentaurtól kapta, aki fölfedezte a növény gyógyító hatását, mások szerint a centum és az aureum szavak összevonásából származik, amely arra vonatkozik, hogy igen becses, 100 aranyat érő fű.
2004 előtt a nemzetségbe mintegy 50 növényfajt soroltak, melyek Európa, Ázsia, Amerika, Ausztrália és Óceánia területén élnek, azonban ekkor a nemzetség még polifiletikus csoportnak számított. 2004-ben rendezték ezt a helyzetet, a polifiletikus nemzetséget négy monofiletikus csoportra bontották: a közel 50 fajból mindössze 20 faj maradt a monofiletikus ezerjófű (Centaurium) nemzetségben, a többi faj pedig átkerült a szintén monofiletikus Gyrandra, Schenkia és Zeltnera nemzetségekbe.


Tartalmaz:→ 3% eritaurin keserű glikozida, gyanta, viasz, illóolaj, nikotinsav, oleanolsav
Gyógyhatása(i): gyomorbajokban, étvágytalanság ellen, bélzavarokban, vértisztításra, sárgaság esetén, vesebajokban; - gyomorsavhiány leküzdésére. - A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja.


Lásd még: Ezerjófű

Magyar Wikipédia: Ezerjófű


A Wikimédia Commons tartalmaz Ezerjófű témájú médiaállományokat.