Ugrás a tartalomhoz

Növények/K/Khat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
A lap mérete: 2560 bájt

Növények

Khat

Khat
(Catha edulis, Syn: )
Más neve(i): katcserje, khat levél
A kat a kecskerágófélék családjába tartozó, Afrika magashegységeiben élő örökzöld cserje vagy kis fa. Lassan növő cserje, de fává is megnőhet.
Magassága 1,5 métertől 20 méterig terjed attól függően, hogy mely régióban termesztik, illetve mennyire csapadékos az időjárás. Örökzöld levelei 5–10 cm hosszúak és 1–4 cm szélesek. Apró virágai a virágzat 4–8 cm hosszú tengelyén nyílnak, és öt fehér szirom található bennük. Termése hosszúkás, három kopáccsal nyíló toktermés, melyben 1-3 mag van.
Katin és katinon nevű protoalkaloidot tartalmaz, ami egy amfetaminszerű stimuláns. Izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki fogyasztójában.
1980-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kábítószernek minősítette, melynek fogyasztása enyhe vagy közepesen súlyos pszichés függőség kialakulásához vezethet. Az utóbbi évek során a kábítószer-ellenes szervezetek (mint például az USA-ban működő DEA) látókörébe is bekerült.
Több országban jogszabályba foglalták, és fogyasztása, termesztése és kereskedelme is illegálisnak minősül. Számos országban viszont szabadon fogyasztható, és kereskedelme, valamint termesztése is legális. Bizonyos országokban a tömegfogyasztási cikkekhez hasonlóan nagykereskedelmi ára hatóságilag szabályozva van. Vannak termőterületek, ahol termesztése a kávéültetvényeket szorította ki a művelésből.
Szomáliában, Etiópiában, Dzsibutiban és Jemenben a legfontosabb élénkítő szer. Európában és Észak-Amerikában többnyire a bevándorlók fogyasztják. A hatóanyagok gyorsan elbomlanak, a zöld levelekben legfeljebb 2 napig maradnak meg; fogyasztási területein naponta szüretelik és a friss leveles hajtásokat árulják a városokban. Fogyasztói hosszan rágják és forgatják szájukban a leveleket. Különösen Jemenben fontos része a társasági életnek.


Lásd még: Khat

Magyar Wikipédia: Khat}}]]


A Wikimédia Commons tartalmaz Khat témájú médiaállományokat.