Ugrás a tartalomhoz

Növények/G/Gránátalma

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G
A lap mérete: 3324 bájt

Növények

Gránátalma

Gránátalma
gyümölcse


Gránátalma
(Punica granatum, Syn: -)
Más neve(i): grenadin


A gránátalma a mirtuszvirágúak rendjébe és a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. Előfordul Nyugat- és Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségében.

A gránátalma szó eredete a latin granum (mag), illetve az abból képzett granatus (magvas) melléknévből ered.
A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irán), de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A Földközi-tengernél és Közel-Keleten, például Iránban, Egyiptomban, Palesztinában, Izraelben, továbbá Spanyolországban, Marokkóban, Tunéziában a gránátalma évszázadok óta kedvelt gyümölcs. A Távol-Keleten is kezd elterjedni. Indiában fűszerként használják, Indonéziában delima-ként ismert. A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe, Latin-Amerikába.
A gránátalma Közép-Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik.
A gránátalma nagyobb cserje, vagy kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet. A kéreg színe a vörösesbarnától a szürkéig terjedhet. A fiatal ágak gyakran négyágúak. A levelek szára 2 és 10 mm közötti méretű.
A kezdetben zöld, később narancssárga színű gyümölcs kinézetében egy bogyóhoz hasonlít. A gyümölcs átmérője kb. 10 cm. A termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A gránátalma fajtáit a gyümölcs színe alapján csoportosítják: fehér, sárgászöld, sötétpiros, feketés ibolya. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld. A magok húsa általában vörös.

A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és kvercetint, delphinidin- diglikozid) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban cukrok, citromsav, egyéb szerves savak és észtereik, vitaminokban gazdag.


A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga.


Ellenjavallat: A gránátalmafa kérgének fogyasztása a magas cseranyag-tartalom miatt gyomorirritációt okozhat, az alkaloidok hatására pedig látászavar, szédülés léphet fel.

Lásd még: Gránátalma

Magyar Wikipédia: Gránátalma


A Wikimédia Commons tartalmaz Gránátalma témájú médiaállományokat.