Szakácskönyv/Mit-mihez/F/Fekete nadálytő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2368 bájt

Szakácskönyv

Fekete nadálytő

Latin neve (Symphytum officinale)
Népies nevei – Forrasztófű, nadár-, madár-, vagy nadálygyökér, nadálytő, összeplántálófű, sarkosfű, vagy feketegyökér.

Ezt a gyógynövényt a gyógyászatban sokféle célra használják, külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre, és a csonttörésekre, égési, és más sérülésekre, duzzanatok borogatására. Hatásos szer még a reuma, ízületi gyulladás, megerőltetés, csontfájdalmak, sebek, vérömlenyek, zúzódások, ficam, rándulás, bénult végtagok fájdalmainak enyhítésére, de tüdőbetegségek kezelésére is.

Vigyázni kell vele, mert tudományosan még nem sikerült igazolni, hogy rákkeltő vagy rákmegelőző-e. Ugyanis tekintélyes mennyiségű w:csersavat tartalmaz, amelyek rákkeltő és -megelőző tulajdonságokkal is bírnak. Legnagyobb mennyiségben a gyökere tárol ilyen anyagokat, ezért ezt a részét inkább csak borogatásként használják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel, leveleit virágzáskor kell gyűjteni, és körültekintően szárítani.

Levél forrázata:

Fürdőbe, arclemosóba téve bőrlágyító hatású. Egyes készítményeket a gyógyszertárakban is beszerezhetjük.
Friss levelét levélborogatásként, szárítottan, illetve ülőfürdő készítéséhez, gyökerét frissen és szárítva, de porrá őrölve is használhatjuk borogatásnak, tinktúra, esszencia, vagy kenőcs is készülhet belőle.
Borogatásként segíti az eltört csontok összeforradását. A Symphytum porc- és csonttörések szere. Jelentősen felgyorsítja a csont gyógyulását, ezért szigorúan csak akkor szabad alkalmazni, ha meggyőződtünk róla, hogy a csontok a helyükön vannak.

Fekete nadálytő ellenjavallat

Belsőleg (pl.teaként) nem ajánlott, mivel a májra toxikus (mérgező) hatású pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz.
A borogatás nyílt sebre nem használható.
Alkalmazása terhesség alatt ellenjavallt.