Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/Sz/Szegfűbors

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2904 bájt

Szakácskönyv

Szegfűbors

Szegfűbors
(Pimenta officinalis, Syn: )
Drog pimentea fructus,
Más neve(i): amomummag, angol fűszer, jamaicai bors, piment.
Csak mérsékelt mennyiségben szabad használni, más fűszerekkel együtt, mert egyes fűszereket kiemel, másokat nagy mennyiségben használva elnyomhat. Pácok, szószok, Mártások, pástétomok, halételek, vagdalt húsok, saláták, főzelékek, kolbász-, és húsáruk, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények, fűszere, de gyógyteák, likőripari termékek illatosítására, ízesítésére is felhasználják.
Fűszerkeverékekből ne hiányozzon.
A belőle készült gyógyteák gyomorgyengeség, és felfúvódás esetén, vagy különleges desszertként használható.
Pácok, szószok, pástétomok, halételek, vagdalt húsok, saláták, sütemények kolbász- és húsáruk, gyógyteák, likőripari termékek illatosítására, ízesítésére. Fűszerkeverékek alkotórésze lehet.
A népi gyógyászatban borogatásokban az ízületi gyulladások enyhítésére használták; bár, mivel tannint tartalmaz, irritálhatja a bőrt, ha közvetlenül hozzáér.
Az őrölt szegfűborsot sokféle ételhez, édességhez használhatjuk. Az íze hasonlít a borsra, a szerecsendióra, a szegfűszegre és egy kicsit a fahéjra is. Más fűszerekkel együtt szokás használni, és egyes fűszereket erősít, másokat tompít.

Felhasználás

karácsonyi sütemények, forralt bor, édességek, más ételek, pácok, szószok, pástétomok, befőttek fűszerezésére. Fűszerkeverékek alkotóeleme.
Szükség esetén helyettesíthetjük egy rész szerecsendió, 2 rész fahéj és 2 rész szegfűszeg keverékével.
Skandináviában és Németországban heringételekhez, Európa többi országában főleg édességek, befőttek, karácsonyi sütemények ízesítésére használjuk. A forralt borban a szegfűszeg alternatív fűszere. A chutney szószokba és egyes currykbe és a potpourri fűszerkeverékbe is teszik.
Ízesítenek vele likőröket és más szeszes italokat is – Jamaicában például a rumot. Ez a Benediktiner és a Chartreuse likőr alapanyaga is. Termését a maja indiánok a halottak balzsamozásához használták.
Illóolaját az illatszerek készítésénél, és a likőripar is felhasználja.
Erős aromája nagyon illékony, ezért jól zárható edényben kell tárolni.