Növények/K/Kerti katicavirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3313 bájt

Növények

Kerti katicavirág

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Kerti katicavirág


Kerti katicavirág
(Nigella sativa, Syn: -)
(Drog(ok): |Nigellae semen | Melanthi semen | Cumini nigri semen | | | )
Más neve(i): fekete hagymamag, feketekömény, termesztett katicavirág, termesztett-, vagy kerti kandilla, szőrös kandilla


A kerti katicavirág a boglárkafélék családjának katicavirág nemzetségébe tartozó növényfaj. Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik, Közép-Európában helyenként termesztik.
20–40 cm magasra megnövő, egyéves növény. Szórt állású levelei 2-3-szorosan szeldeltek, szálas-fonalasak. A magánosan, a szár vagy az oldalhajtások csúcsán elhelyezkedő virágok takarólevelei kékes vagy fehér színűek, ívesen behajló körömben végződnek. Öt mézfejtő szirma kettős csúcsú, pillás élű. Termőlevei kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással. Az összenőtt, mirigyes tüszőtermésekben számos 2-2,5 mm hosszúságú, enyhén lapított, ovális, sűrűn barázdált, fekete mag található.
Közeli rokona a dísznövényként termesztett borzaskata (Nigella damascena) és a mezei katicavirág (Nigella arvensis).
Igen régi kultúrnövény, magját már az ókorban is használták fűszerként és gyógyszerként.
Tartalmaz:→ zsíros olaj, melyet linolsav és az olajsav gliceridjei alkotnak, a fitonutriensek, például a timokinon vagy a béta-szitoszterin és nigellonét. Ezen kívül tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például vasat, cinket, rezet és kalciumot. Kétszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag.
Gyógyhatása(i): Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában évszázadokon át gyógyszerként használták. - A légzőrendszer, a gyomor, a vese, máj betegségeit kezelték vele, a keringési és az immunrendszer megerősítésére használták, továbbá gyulladáscsökkentőként, érzéstelenítésre, antiallergénként. - A közép-európai népi gyógyászatban felfúvódás ellen és a szoptatós anyák tejtermelésének fokozására használták. - Manapság a fekete hagymamagból sajtolt olajat kapszulás kiszerelésben étrend kiegészítőként ajánlják.


Felhasználjuk:Magjának enyhén hagymaíze van, illata megtörve némileg a borsra és az szurokfűre emlékeztet. - Elsősorban az arab, a török és az indiai konyha használja. - Közép-Keleten sütemények, kenyérfélék tetejére szórják. Az indiaiaknál a bengáli ötfűszerkeverék (panch phoron) alkotóeleme, dhalokat, csatnikat ízesítenek vele. - A török ’mesir’ édesség egyik összetevője. - A magjából sajtolt olaj magas tápértékkel rendelkezik, bőrfiatalító és bőrregeneráló hatású.
Ellenjavallat: Ha olaját használjuk, sebbe ne kerüljön, csak a seb környékére kenhető.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kerti katicavirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Kerti katicavirág témájú médiaállományokat.