Növények/I/Illatos varjúháj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | I
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2630 bájt

Növények

Illatos varjúháj

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

illatos varjúháj
Rhodiola rosea (female and male).jpg
Illatos varjúháj
(Rhodiola rosea, Syn: Sedum roseum)
Más neve(i): rózsás-, vagy illatos varjúháj, ezt a nevet rózsaillatú gyökeréről kapta.


Felhasználható része(i): herba, gyökér

A varjúháj évelő dísz-, és gyógynövény. Honos az északi félgömbön az alhavasi területeken, elsősorban Oroszországban, Szibériában, az Altáj hegységben és Kína északi és délnyugati részén, de megtalálható Skandináviában, Izlandon, Kanadában, Alaszkában is. Nem vízigényes, és megél meszes, vagy savanyú talajon is.

Tőrózsát alkotó levelei húsosak, zöldek, de a levélrózsa közepe felé elhalványulók, levélcsúcsok pirosas bemosódásúak, virágai aprók, fürtökben nyílnak.

Már 1725-től jelentek meg tudományos értekezések Norvégiában, de mások számára ismeretlen maradt 1931-ig, amikor dr. Utkin orosz botanikus és táplálkozáskutató újra fölfedezte. Németországban Dr. Brechman kezdte meg a kutatását. 1960-óta több tanulmány is jelent meg róla. Ma már Svédországban, Norvégiában, Franciaországban is tanulmányozzák.

Gyógyhatása(i): Zöld levelei salátaként ehetők. Skandináviában, Oroszországban (főleg Szibériában) és Kínában gyógynövényként használják. - A hatásosságát vizsgáló kutatások ellentmondásosak. - Vannak olyan eredmények, melyek szerint növeli a fizikai teljesítőképességet, csökkenti a szellemi fáradtságot, de ezek a kísérletek módszertanilag nem voltak kifogástalanok.
Illatos varjúháj ellenjavallat: Az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) nem ismeri el, hogy bármely betegséget megelőzne vagy gyógyítana, emiatt néhány ilyen terméket ki is tiltott az általa felügyelt piacról. Az FDA szerint azok az állítások, hogy a növény bármely része jó a rák, szorongás, influenza, megfázás, bakteriális fertőzés vagy migrén ellen, megalapozatlanok.

Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Illatos varjúháj Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Illatos varjúháj
A Wikimédia Commons tartalmaz Illatos varjúháj témájú médiaállományokat.