Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/K/Kerti tintagomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2100 bájt

Szakácskönyv

Kerti tintagomba

Kerti tintagomba
Gyapjas tintagomba
Kerti tintagomba
(Coprinellus micaceus, Syn: )
Más neve(i): -
Felhasználható része(i): Csak egészen fiatal, fehér kalapú és lemezű példányait gyűjtsük. Tönkje nem ehető A leszedett gombát szinte azonnal el kel készíteni.

Felhasználása

Rántva, vagy palacsinta tésztában kisütve, krémlevesbe fogyasztható.


A gyapjas tintagomba fiatalon ehető gomba. Addig fogyasztható, amíg lemezei fehérek. Főzés során jellegzetes illata van, íze azonban kellemes. A fiatal példányok elsőosztályú csemegegombák.
Sokáig úgy tartották, hogy ez a faj egy koprin nevű anyagot tartalmaz, ami alkohollal együtt fogyasztva mérgezéses tüneteket okoz. Ez a téves információ több szakkönyvben is előfordul.
Más fajok, például a ráncos tintagomba, valóban tartalmazzák ezt a vegyületet, viszont a gyapjas tintagombából egyáltalán nem sikerült kimutatni, ezért az alkoholfogyasztástól nem kell tartózkodni.
A népi gyógyászatból ismert viszont a gyapjas tintagomba vércukor szint csökkentő hatása. A hatást azóta állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukor - és triglicerid szintjét.


Ellenjavallat: A gomba olyan anyagokat tartalmaz, melyek alkohollal keverve rosszullétet okoznak, ezért evése előtt és után 24 óráig kerülni kell az alkoholfogyasztást.


Lásd még: Bővebben Gyapjas tintagomba Ráncos tintagomba

Magyar Wikipédia: Kerti tintagomba


A Wikimédia Commons tartalmaz Kerti tintagomba témájú médiaállományokat.