Szakácskönyv/Mit-mihez/G/Golgotavirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 2056 bájt

Szakácskönyv

Golgotavirág

Passiógyümölcs félig kikanalazott magokkal
Golgotavirág
(Passiflora edulis) vagy (Passiflora maracuja, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): májusialma, vagy passiógyümölcs, maracuja
A golgotavirág termései, a több néven is emlegetett (májusi-alma, passiógyümölcs, vagy maracuja), szilvaszerű gyümlcsei folyamatosan érnek. A gyümölcsökben sok az A-vitamin és a nikotinsav, továbbá a foszfor, a kalcium és a vas. Beérve maguktól lehullanak, és fokozatosan megráncosodnak – a cukor- és zamatanyagok eközben tovább gyarapodnak bennük. A termések szobahőmérsékleten hosszan tárolhatók — közben sok vizet vesztenek, de az ízük nem romlik. A teljesen érett gyümölcsök íze üdítő, savanykás-édes-csípős. A hosszában kettévágott termésekből a húsrész könnyen kikanalazható.
Kevés cukor hozzáadásával különleges csemege. Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek is jó.

Gyógyhatása:

Nyugtató, fájdalomcsillapító, emésztésserkentő, nőgyógyászati problémák, sérülések kezelése. Ízletes és nyugtató, altató, vagy szívroham-megelőző hatású forrázathoz, egy teáskanál szárított golgotavirág-levelet, egy csésze forró vízben 10-15 percig áztassunk.

Golgotavirág ellenjavallat:

Bizonyos szerzők arra intenek, hogy a golgotavirág erős mérget, cianidot tartalmaz, ezért mikor golgotavirágot vásárolunk, bizonyosodjunk meg, hogy maracuja (Passiflora edulis), vagy (Passiflora maracuja), Észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata)-t vettünk, mert az előbbi állítás csak a dísznövényként használatos, kék golgotavirágra (Passiflora caerulea) igaz.