Növények/B/Borsos varjúháj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2800 bájt

Növények

Borsos varjúháj


Borsos varjúháj


Borsos varjúháj
(Sedum acrem, Syn:Sedum maximum)
Más neve(i): bablevelű borjúháj, bablevelű varjúháj, varjúbab, köldökfű, szerelemnek taplója, rókamony

A borsos varjúháj, a kőtörőfű-virágúak rendjébe tartozó varjúhájformák alcsaládjában az alcsalád névadó nemzetségének egyik, a Kárpát-medencében is honos faja.

A „borsos” név arra utal, hogy leveleinek íze igen csípős. Szinte egész Európában, továbbá Kis-Ázsiában és Észak-Ázsiában is megtalálható.
Gyepet formázó, szőrtelen hajtásrendszerű, évelő növény. Gyökérzete közvetlenül a felszín alatt terül szét. A talajon elfekvő hajtások vége 5–10 cm magasra felkunkorodik. Az alig néhány milliméteres, hengeres-tojásdad alakú, élénkzöld, gyakran vöröses árnyalatú pozsgás levélkék 4-6 hosszanti sorba rendeződve, szinte pikkelyszerűen borítják a szárat. Aranysárga, látványos kis csillag alakú virágai júniusban tömegesen nyílnak, és olyankor szinte elborítják a növényt. Öt hegyes végű sziromlevele kb. 7 mm hosszúságú, a porzók száma 10. Rovarok porozzák. Termése csillag alakban szétálló tüszőtermés, 3–5 mm hosszú csúccsal.
Nagyon igénytelen, ezért rendszerint a kedvezőtlen termőhelyeken, sziklagyepekben, homokpusztákon, törmeléklejtőkön, sőt öreg falakon, háztetőkön, kavicsos tengerpartokon csoportosan nő.
A szárazságot nagyon jól tűri, a legsoványabb talajon is jól fejlődik. Elfekvő szára sokszorosan elágazva terjed, és közben időnként legyökerezik. CAM fotoszintézisű.
Talajtakaró kerti évelőként sziklakertekbe vagy vékony talajú, napsütötte helyekre ültetik.
Piperidin-alkaloidokat (szedakrin, szedamin, szedinin), flavonoidokat, cserző- és nyálkaanyagokat tartalmaz.

{{gyógyhatása|Csípős, borsra emlékeztető íze van. Korábban a népi gyógyászatban magas vérnyomás, köhögés, aranyér, égési sérülések kezelésére használták. A homeopátia a végbél aranyeres fájdalmának csillapítására alkalmazza.

Borsos varjúháj ellenjavallat: A száj nyálkahártyáját irritálja, nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést vált ki.


Nyíl.gif Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Borsos varjúháj


A Wikimédia Commons tartalmaz Borsos varjúháj témájú médiaállományokat.