Ugrás a tartalomhoz

Növények/G/Gólyaorr

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G
A lap mérete: 3704 bájt

Növények

Gólyaorr

Gólyaorr
Kandilla gólyaorr (Geranium_macrorrhizum)


Gólyaorr
(Geranium sp., Syn: -)
Drog Geranii macrorrhizi folium,
Más neve(i): -


A gólyaorrfélék a gólyaorrvirágúak rendjébe tartozó növénycsalád. A család nevét a Geranium (gólyaorr) nemzetségről kapta. A gólyaorrok mellett a családba tartoznak a muskátlik, amiket megtévesztő módon gerániumoknak is neveznek; a modern botanika ezeket a Pelargonium nemzetségbe sorolja.
A családba mintegy 800 faj tartozik, 7-10 nemzetségre elosztva, a Királyi Botanikus Kertek adatbázisa szerint. A fajokban leggazdagabb nemzetségek a Geranium (430 faj), Pelargonium (280 faj) és az Erodium (80 faj).
Lágyszárúak és félcserjék tartoznak ide. A Sarcocaulon nemzetség pozsgás növényeket tartalmaz, a többi jellemzően nem. A legtöbb faj mérsékelt vagy meleg-mérsékelt területeken él, bár vannak köztük trópusiak is. A Pelargonium nemzetség biodiverzitásának központja Dél-Afrika Cape Province területén található, meglepő változatosságú vegetatív és virágos formákkal.
A gólyaorrfélék levelei szórt állásúak, tagoltak, általában mirigyszőrök borítják. Ezekben a mirigyszőrökben termelődnek a növények (például muskátli) jellegzetes illatát adó illóolajok, amik főként a monoterpén geraniolból és citronellolból állnak. Virágaik hímnősek, körönként öttagúak, aktinomorfak, de enyhe zigomorfia is előfordul. A csészén gyakran sarkantyú található. Termésük az öt megnyúlt bibeszál összenövéséből létrejövő, ún. gólyaorrtermés (erre utal a Geranium és Erodium nemzetségek magyar neve). Éréskor kiszáradva hirtelen részekre hasad a központi oszlop mentén, a meggörbült vagy összecsavarodott részek kilövődnek vagy higroszkóposan a talajba fúródnak.

A gólyaorr (Geranium) nemzetség számos faja elterjedt gyomnövény:

Endressi gólyaorr (Geranium endressii) Szívós növény, mely a hűvösebb hegyoldalakon is megél, dísznövényként termesztik;
Erdei gólyaorr (Geranium_sylvaticum) Virágaiból kékesszürke festékanyag nyerhető;
Kandilla gólyaorr (Geranium_macrorrhizum) gyógynövényként termesztik;
Mezei gólyaorr (Geranium pratense) vízparti növény; a nedves rétek, patakparti és lápi magaskórósok gyakori faja;
Nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum) sziklás erdők, kőfalak kellemetlen szagú növénye;
Piros gólyaorr (Geranium sanguineum) sztyepprétek szegélynövénye;
Sallangos gólyaorr (Geranium dissectum) szántók, parlagok, száraz gyomtársulások lakója;
Ellenjavallat: -


Lásd még: Gyógyhatása Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Gólyaorr


A Wikimédia Commons tartalmaz Gólyaorr témájú médiaállományokat.