Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/C/Csillagtök

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Szakácskönyv/Mit-mihez/P/Patisszon szócikkből átirányítva)

Recept mérete: 2510 bájt

Szakácskönyv

Csillagtök

A virágzó növény
Csillagtök
Csillagtök
Csillagtök
(Cucurbita pepo var. patisoniana, Syn: )
Más neve(i): patisszon, ujjas tök

Termése változatos alakú lehet: egyes fajtáké csaknem gömbölyű, míg másoké akár egészen lapos is lehet, legjellegzetesebb a csillagszerű termés, innen származik neve is. Kalóriaszegény zöldségnövény, termése savanyúságnak és számos önálló ételnek kiváló alapanyag, jól fűszerezhető

Felhasználása

A friss gyümölcsből számos étel és savanyúság készíthető. Nagy előnye, hogy a 10-12 cm-nél kisebb átmérőjű terméseket nem kell meghámozni, se kimagozni, hanem elegendő a kocsány és a száraz virágszirom eltávolítása után alaposan megmosni.
Nincs jellegzetes íze, ezért bármilyen fűszerezéssel elkészíthető. :Diabetikus és kalóriaszegény étrend összeállításánál fontos szerepe lehet. Az étkezési felhasználáson kívül érdekes alakja miatt dísztöknek is ültetik.
A 3-5 cm átmérőjű terméseket uborka módjára egészben savanyúságként lehet eltenni. A hagyományos savanyúságlébe kissé több ecetet tehetünk, mert a patisszongyümölcs igen enyhén édeskés ízű.
Önálló ételként is megállja a helyét. Elkészíthető rántva, töltve, pörköltként, párolva, püré-nek stb. Ilyenkor a 10 cm-nél nagyobb átmérőjű, idősebb termések is felhasználhatók, igaz, ebben az esetben a külső keményedő héjat már le kell hámozni és a magokat is el kell távolítani.

Lásd még: Savanyítása mártás csőben sütve sajtos-sonkás


Ellenjavallat: -


Lásd még: Bővebben

Magyar Wikipédia: Csillagtök


A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagtök témájú médiaállományokat.