Szakácskönyv/Mit-mihez/J/Japán rózsa

From Wikikönyvek
Jump to navigation Jump to search

Recept mérete: 2049 bájt

Szakácskönyv

Japán rózsa

Japán rózsa
virága
csipkebogyó


Japán rózsa
(Rosa rugosa, Syn:- )
Más neve(i): csipkebokor


A vadrózsánál alacsonyabb, terjedő tövű növény, virágai lilásrózsaszín színezetűek, és folyamatosan nyílnak. Termése piros, jóval nagyobb, húsosabb, elérheti a 2-3 cm átmérő nagyságot is.

Frissen is fogyasztható, bár az előbbinél savanykásabb ízű. Szárítása, a vastagabb húsa miatt nagyobb gondosságot és több időt igényel.
Ugyanúgy használható, mint a vadrózsa termése, de annál jóval szaporább.
Gyümölcse, a csipkebogyó sokféleképpen felhasználható: a belső tüskés magoktól megtisztítva és szárítva gyógytea, de nyersen gyógybor, szörp és dzsem, hecsedli lekvár készítésére használjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik.
Kiváló vitaminforrás, 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamin-t tartalmaz, amely a citroménak tízszerese, de A-, B-, K- és P-vitamint, vasat, magnéziumot is tartalmaz.
Gyógyhatása(i): A hidegen áztatással készített tea vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő, és vesekőoldó, enyhén vizelethajtó és gyulladásgátló hatású. Ezt a tulajdonságát főzetében, vagy speciális vese és húgykőoldó teakeverékekben is felhasználják.
Japán rózsa elenjavallat: -


Nyíl.gif Lásd még: A növényről

Magyar Wikipédia: Japán rózsa


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Japán rózsa témájú médiaállományokat.