Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Borzaskata

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 2095 bájt

Növények

Borzaskata


Borzaskata
Borzaskata
(Nigella damascena, Syn: -)
Drog Nigellae damascenae semen,
Más neve(i): török kandilla, török katicavirág, kerti kandilla, kék kandilla, Nigella, a puszták szüze, továbbá pókfű és ködvirág
Honos Mediterráneumban, Ny-Ázsiában, Kaukázusban. Kb. 0,4 m magas, egyéves lágyszárú.
A borzaskata, a boglárkafélék családjának katicavirág nemzetségébe tartozó növényfaj. A Földközi-tenger vidékén, Nyugat-Ázsiában, és a Kaukázusban és Közép-Európában honos hidegtűrő egyéves növény.
Fényigényes, 40–50 cm magas lágy szárú egynyári növény. Szálas-fonalas, sallangos levelei fölött júliustól szeptemberig hozza kék vagy fehér, magányosan álló virágait.
Fekete, (Nigellae semen = Melanthi semen = Cumini nigri semen néven ismert) gyógynövényként is alkalmazott magját általában márciustól áprilisig vetik állandó helyre.
Erősen fűszeres íze miatt Németországban fűszerként is használják.
Kiskertekben is kedvelt dísznövény. Telt virágú változatait vágott virágnak is termesztik. Termése felfújt tüszőtermés, melyet száraz kötészeti alapanyagként is hasznosítanak.
Gyógynövényként gyomor- és bélhurut esetén, szélhajtó, puffadást csökkentő (carminativum), vizelethajtó (diureticum), a tejelválasztást fokozó (galactogogum). Borsszerű fűszer. Homeopátia is felhasználja.
Fajták: „Miss Jekyll”, „Persian Jewels” (kék-piros-bíbor-fehér színkeverék)


Lásd még: Gyógyhatása

Magyar Wikipédia: Borzaskata


A Wikimédia Commons tartalmaz Borzaskata témájú médiaállományokat.