Növények/K/Keskenylevelű kasvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2901 bájt

Növények

Keskenylevelű kasvirág

Allergén növényekDísznövényekEhető gombák Ehető növények Élvezeti növények Festőnövények Fűszerek
Gabonák Gyógynövények Növények gyógyhatása Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények
Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


[[Kép:|thumb|200px|right|]]

Keskenylevelű kasvirág
(Echinacea purpurea - Echinacea angustifolia - Echinacea pallida)
Más neve(i): halvány kasvirág, lángvörös kasvirág, piros kasvirág, kúpvirág vagy bíbor kúpvirág.

A keskenylevelű kasvirág rendszertanilag a kasvirág (Echinacea) nemzetségbe tartozik, melynek tudományos neve a görög echinos, azaz sün szóból származik.

Eredetileg az Egyesült Államokból származó, vadon növő évelő növény, a száraz erdőket és a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkezik, nyáron virágzik, virága a margarétához hasonló.
A kasvirágok három gyógyászati célokra használt fajának egyike, a másik kettő a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) és a halvány kasvirág (Echinacea pallida). A lángvörös kasvirághoz (Bíborkasvirághoz) hasonló gyógyhatással rendelkezik. :Gyógynövényként eredetileg az indián törzsek alkalmazták. Századokon keresztül használták sebek gyógyítására vagy kígyómarás ellenszereként. Azóta máshol is elterjedt, termesztik is gyógyhatása miatt.

Hatóanyagai

A növény alkilamidokat, poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), cikóriasav-származékokat, illóolajat és poliineket tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják.

felhasználása

Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.
A növényt alkalmazzák echinacea-cseppek, homeopátiás golyócska, tabletta és oldat formájában, amelyek gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban szerezhetők be. A leggyakrabban előforduló készítmények a friss présnedvből készült alkoholos kivonatok.

Ellenjavallat

Fontos tudni, hogy gyermekek, terhes nők és szoptatós kismamák részére a kasvirág alkalmazása nem ajánlott!

Nyíl.gif Lásd még: Mit-mihez Tea és tinktúra

Magyar Wikipédia: Keskenylevelű kasvirág
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenylevelű kasvirág témájú médiaállományokat.