Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/V/Vörös káposzta csíra

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2304 bájt

Szakácskönyv

Vörös káposzta csíra

Vöröskáposzta csíra
Vörös káposzta csíra
(Brassica oleracea convar. capitata var. rubra, Syn: )
Más neve(i): lila káposzta


Tartalmaz A-, B6-, C-vitamint, U-vitamint (metil-metionin)[1] - elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását), valamint a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, mint a kálium, kalcium, kén, jód, vas.
Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb. Magas vastartalommal rendelkezik. Vörös színe fehéríti a bőrt. Szép, porcelános lesz. Különleges tudása van, bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagot.
Segíti a májfunkciót a méregtelenítést. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Magas a K-vitamin tartalma, szükséges a véralvadásnál.
Csökkenti a fokozott szembelnyomást. Zöld hályognál segíti a látást. Legaktívabban a benne található telomeráz enzim, amely segíti a sejtek megújulását, lassítja az öregedés folyamatát.
Erős gyulladás csökentő hatása van. Egy indol nevű vegyület révén a rosszindulatú sejtek szaporodásának potenciális ellenszere.
Tartalmaz olyan enzimeket, amelyek blokkolják a daganat növekedését. Nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mint minden káposztaféle, fellazítja a székletet, okozhat gyakoribb székletürítést. Magas C-vitamin tartalma van, erős antioxidáns.
Hat a személyiség zavarokra. Segít eltávolítani a méreganyagot az ízületekből. Ásványi anyag tartalma tisztítja az agyi ereket.


Lásd még:

Magyar Wikipédia: Vörös káposzta csíra


A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös káposzta csíra témájú médiaállományokat.
  1. Banánban, káposztában, a salátában, a paradicsomban, a zöldhagymában, a retekben, a petrezselyemzöldben, a spárgában és a gyümölcsökben fordul elő.