Ugrás a tartalomhoz

Növények/D/Damiána

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | D
A lap mérete: 2954 bájt

Növények

Damiána

Damiána
Damiána
(Turnera diffusa var. aphrodisiaca, Syn: Turnera aphrodisiaca damiána)
Drog Damiánae folium,
Más neve(i): Damiana
A damiána a golgotavirág-félék családjába tartozó növényfaj. Cserje.

Honos Mexikóban, Közép-USA déli részén, Karib-tengeri szigeteken, Közép-Amerikában.

Illatos, kis termetű cserje, ami akár a 2 m-es magasságot is elérheti, de rendszerint ennél sokkal alacsonyabb. Levelei egyszerűek, a száron váltakozó állásúak vagy csomókban csoportosulnak; a levéllemezek alakja hosszúkás-elliptikus vagy elliptikus-visszás lándzsás, a levélszél durván fogas. A levéllemez a színén kopasz és világos olajzöld színű, a fonákán apró szőröktől molyhos és fehéres árnyalatú. A trópusokon és a szubtrópusokon egész évben virágzik; virágai sárgák. Termése kis méretű, háromrekeszű toktermés, magvai íveltek.


Hatóanyag

0,5-0,9% illóolaj (1,8-cineol, pinenek, p-cymol, timol, copaen, cadinen, calamenen), kb. 3,5% cserzőanyag, gumianyag, gyanta, keményítő, különösen levélben arbutin (0,7%)
Gyógyhatása(i): Vizelethajtásra (diuretikum), húgyutak fertőtlenítésére (dezinficiens), élénkítő szerként (stimuláns), emésztést segítő szerként (tonikum), enyhe hashajtóként (purgativum) és afrodiziákumként használják. A homeopátiában is alkalmazzák.

Használat

A cserje illatos levele 2 evőkanálnyit fél liter vízben kis lángon melegítenek. A tea fogyasztásával egyidőben egy pipányi levelet is elszívnak.

Hatás

Enyhe afrodiziákus és marihuánaszerű eufória 1-1,5 óra hosszán át. Az alkaloidáknak a tesztoszteronhoz hasonló hatásuk lehet. Hasznos antidepresszáns. A rendszeres, mértékletes használat a nemi szervekre tonikus hatással van.
Ugyancsak szárított levelét és leveles szárát használják fel mexikói likőrök, mint a közel 150 éves Agavero, és az újabb Guaycura Liqueur de Damiana ízesítéséhez.


Ellenjavallat: A füst erős a tüdőnek, legjobb vízipipában. A teának enyhén keserű íze van; néha mézet tesznek bele. Néhányan azt állítják, hogy a hosszú távú mértéktelen használata káros a májra.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Damiána


A Wikimédia Commons tartalmaz Damiána témájú médiaállományokat.