Növények/D/Damiána

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | D
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2111 bájt

Növények

Damiána


Turnera diffusa var. aphrodisiaca 002.JPG
Damiána
(Turnera diffusa var. aphrodisiaca, Syn: Turnera aphrodisiaca damiána)
(Drog(ok):Damianae folium, Turnerae diffusae herba )
Más neve(i): -

A damiána a golgotavirág-félék családjába tartozó növényfaj. Cserje. Honos Mexikóban, Közép-USA déli részén, Karib-tengeri szigeteken, Közép-Amerikában.

Illatos, kis termetű cserje, ami akár a 2 m-es magasságot is elérheti, de rendszerint ennél sokkal alacsonyabb. Levelei egyszerűek, a száron váltakozó állásúak vagy csomókban csoportosulnak; a levéllemezek alakja hosszúkás-elliptikus vagy elliptikus-visszás lándzsás, a levélszél durván fogas. A levéllemez a színén kopasz és világos olajzöld színű, a fonákán apró szőröktől molyhos és fehéres árnyalatú. A trópusokon és a szubtrópusokon egész évben virágzik; virágai sárgák. Termése kis méretű, háromrekeszű toktermés, magvai íveltek


Hatóanyag

0,5-0,9% illóolaj (1,8-cineol, pinenek, p-cymol, timol, copaen, cadinen, calamenen), kb. 3,5% cserzőanyag, gumianyag, gyanta, keményítő, különösen levélben arbutin (0,7%)


Gyógyhatása(i): Vizelethajtásra (diuretikum), húgyutak fertőtlenítésére (dezinficiens), élénkítő szerként (stimuláns), emésztést segítő szerként (tonikum), enyhe hashajtóként (purgativum) és afrodiziákumként használják.

Ugyancsak szárított levelét és leveles szárát használják fel mexikói likőrök, mint a közel 150 éves Agavero, és az újabb Guaycura Liqueur de Damiana ízesítéséhez.

A homeopátiában is alkalmazzák.


Damiána ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Damiána


A Wikimédia Commons tartalmaz Damiána témájú médiaállományokat.