Szakácskönyv/Mit-mihez/H/Homoktövis

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 3398 bájt

Szakácskönyv

Homoktövis

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Homoktövis


Homoktövis
(Hippophae rhamnoides, Syn: )
Más neve(i): Európai homoktövis, tengerparti homoktövis vagy egyszerűen homoktövis

A homoktövis sarjtelepes, lombhullató, szél porozta tövises cserje vagy fa. Virágai március-áprilisban nyílnak. Termése narancssárga bogyó. Már az ókorban felismerték, hogy a homoktövis bogyója és levele gyógyhatással rendelkezik. Hazánkban is őshonos, védett növény a homoktövis, a Duna és a Dráva homoktalaján él. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett.

A Kárpát-medencében egyetlen faja, a Hippophae rhamnoides őshonos, pontosabban annak egyik alfaja, a subsp. carpatica Rousi..
A homoktövis termése jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint (150-316 mg), karotint (10--15 mg), B 1 - (0,016- 0,039 mg), B 2 -vitamint (0,03- 0,056 mg) és E-vitamint (0,8 mg), értékes kalcium-, magnézium- és cinktartalma. Az aminosavak csoportjából jelentősebb mértékben a cisztein és a fenil-alanin képviselteti magát. A homoktövis terméshúsa továbbá 1-2%, magja pedig 12- 15%-ban hordoz zsíros olajat, amely érdekes módon más-más összetételt mutat. Míg a húsban elsősorban palmitin- és palmitoleinsavat, addig a magban inkább linol- és linolénsavat találunk.
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. Készíthető belőle: gyümölcslé, dzsem, bor, ivólé, tea, likőr, zselé, általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas.

Hatóanyagok

A homoktövis álbogyójában igazoltan előforduló, fiziológiailag hatékony anyagok: A-, C-, B1-, B6-, E és K-vitamin, karotinoidok, bioflavonoidok (pl. likopin), szerves savak (alma-, oxál-, borostyánsav), trigliceridek, glicerophospholipidek, phytoszterolok, po­li­fenol-összetevők, ásvá­nyi anyagok (K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Cu, Co). Levelei és hajtásai 4-5% tannint tartalmaznak (ennek vérzéscsillapító és féregűző hatása van). A leveleiből főtt tea magas vérnyomás ellen fogyasztható.

Gyógyhatása

Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.
A növény terméséből kitűnő, nagy biológiai értékű lé nyerhető, amely a jellegzetes aromát kialakító 2,4-6% cukron és 1- 2,4% szerves, elsősorban almasavon, valamint cseranyagokon kívül számos vitamint, ásványi anyagot és aminosavat is rejt.


Ellenjavallat: A homoktövis-magolajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy-megbetegedéseknél.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Bővebben Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Homoktövis


A Wikimédia Commons tartalmaz Homoktövis témájú médiaállományokat.