Ugrás a tartalomhoz

Növények/I/Illatos barátcserje

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | I
A lap mérete: 2360 bájt

Növények

Illatos barátcserje

Illatos barátcserje
Illatos barátcserje
(Vitex agnus-castus, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): -


A Illatos barátcserje az árvacsalánfélék családján belül a barátcserje nemzetségbe tartozó növényfaj. Korábban a vasfűfélék (verbénafélék) családjába sorolták, de az APG eredményei alapján átkerült az árvacsalánfélék családjába. A Mediterrán térségtől a Krím-félszigeten keresztül Közép-Ázsiáig honos. Nőgyógyászati panaszok kezelésére használt gyógynövény.


Tartalmaz:→ tartalmaz, többek között flavonoidokat, iridoid glükozidokat és terpenoidokat.
A 2 - 3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. Tenyeresen összetett levelei aromás illatúak, hasonlítanak a marihuánához (Cannabis sativa). Valódi szúnyogűző hatású! Lila vagy halvány ibolyaszínű illatos virágai 10–15 cm-es füzérekben júliustól szeptember végéig nyílnak.
Közepesen szárazságtűrő, fényigényes faj. Szúnyogűző hatása, késői virágzása és szép lombja miatt értékes és igen kedvelt díszcserje. A barátcserje termésének kivonata gyógyhatású, - nőgyógyászati panaszok kezelésére, menstruációs ciklus szabályozására használják.
Gyógyhatása(i): jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy serkentése – különösen az LH-hormonnak nevezett lutropin termelésére. Ez közvetett módon növeli a szervezet progeszteron-termelését – ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. A prolaktin-termelés szabályozását is javítja. Az enyhén megemelkedett prolaktin-szint csökkentése nemcsak néhány meddő nőnél lehet hasznos, de azoknál is, akik melle a PMS (premenstruációs szindróma) részeként nyomásérzékeny.


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Illatos barátcserje


A Wikimédia Commons tartalmaz Illatos barátcserje témájú médiaállományokat.