Növények/Sz/Szerecsendió

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3378 bájt

Növények

Szerecsendió

Allergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vizinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Myris fragr Fr 080112-3290 ltn.jpg
Muscade.jpg
Szerecsendió
(Myristica fragrans, Syn:Drog:virág macidis flos, magva nux mochata)
Más neve(i): muskátdió

A szerecsendiófa családjának névadó fája, illetve cserjéje. A fa termésének szárított magköpenye a szerecsendió-virág a szerecsendió. Malajziában őshonos, de hasonló éghajlaton, Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron sokfelé termesztik. 20 m magasra is megnövő, örökzöld fa.

Magassága elérheti a 15-20 métert is. Az örökzöld növény neve félrevezető, mert a szerecsendiófa valójában nem diófa, és diója sem igazi dió, hanem mag, ami egy 8–10 cm hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el. Ezt a magot veszi körül a vörös, tagolt magköpeny.
A „szerecsendió-virág” a termés húsától megszabadított, vagyis a magról leválasztott magköpeny. A „szerecsendió-virág” (macidis flos), (vagy rövid népszerű nevén „macis”), a 16. század óta kedvelt fűszer Európában.
A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.
Gyógyhatása(i): Kis adagban neurosis (hypochondria, fejfájás stb.), dysmenorrhoea esetén. - Hasznos, mint fűszer, vagy kis mennyiségben - Nagy adagban hallucinogén. Felhasználja még az élelmiszer- és likőr-, illatszeripar is.

Hatóanyagok

Metiléndioxi-helyettesített vegyületek: miriszticin (a 3-metoxi-4,5-metiléndioxiamfetamin [M-MDA] nem aminos prekurzora), elemicin és szafrol (a 3,4-metiléndioxiamfetamin [MDA] nem aminos prekurzora). Ezek és más aromás töredékek pszichotróp hatást keltve kombinálódnak. A terpének segítik a felszívódást.

Hatás

Az első 45 percben lehetséges hányinger, amit több órán keresztül buta érzés és kacagás követ, utána a száj és torok szárazsága, bőr pirulása és véres szemek, nehéz, megrészegült érzés, összefüggéstelen beszéd és romlott motorikus funkciók jelentkeznek. Ezt békés érzés követi, kábulat és az elalvásra való képtelenség, eufória és homályos állapotú álmok. A teljes élmény kb. 12 óráig tart, amit 24 órás álmosság és alvás követ.


Szerecsendió elenjavallat: Ideiglenes székrekedést és vizelési nehézséget okozhat. - A szerecsendió olajai növelik a májon a zsír lerakódását. - A szafrol rákkeltő és mérgező a májra. - Nem ajánlott, mint hallucinogén.

Nyíl.gif Lásd még: Szerecsendió

Magyar Wikipédia: Szerecsendió


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerecsendió témájú médiaállományokat.