Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fehér fagyöngy

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
(Növények/F/Fagyöngy szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 3276 bájt

Növények

Fehér fagyöngy

Fehér fagyöngy
(Viscum album, Syn: )
Drog Visci folium,
Más neve(i): Élősdi fagyöngy, enyvbogyó, lép, gyöngyös madárlép.

A fehér fagyöngy a szantálfafélék családjába tartozó, Magyarországon is jól ismert és egész Európában elterjedt félélősködő, örökzöld növény. Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa, amelyek ágain gömbölyű, 60–100 cm átmérőjű bokrokat képez.

Rövid szerteágazó ágai ismételt álvillás elágazásúak. Levelei átellenesek, zöldessárgák, bőrneműek, visszástojásdad vagy keskeny lándzsás alakúak. Kétlaki, zöldessárga színű redukált virágai ülők, 3-4-5 tagú bogernyőt alkotnak. Március-áprilisban virágzik.
Termése ragadós álbogyó, amely késő ősszel érik, és elterjesztésében a madaraknak van szerepük.


Felhasználható része(i): levelek (Visci folium), leveles hajtások (Visci albae stipes)
Angolszász országokban karácsony környékén díszítésre használják, tartós asztali és mennyezeti dísz. :Érdekes tulajdonsága, hogy a kint felkötött fagyöngy sokkal tovább marad üde és zöld, mint a bent fellógatott csokrok.
Számos változata van, melyek hatóanyagaik minősége és mennyisége szempontjából különbözőek a gazdanövény fajától, annak állapotától és azon való elhelyezkedésüktől függően. Egy fán is többféle változat fordulhat elő.


Tartalmaz:→ Hatóanyagai viszkotoxinok, cisztein, amelyek erős hatású polipeptid keverékek; egy viszkumprotein komplex; lektinek. - További előforduló tartalomanyagok: fenilpropán- és lignánszármazékok, kávésavszármazékok, flavonoidok, biogén aminok, arabinogalaktán és galakturonán poliszacharidok.
Gyógyhatása(i): A fagyöngyöt az érelmeszesedés megelőzésére és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomás leküzdésére használják. - Európában több laboratórium állít elő belőle és forgalmaz különböző citosztatikus és immunrendszert serkentő hatású készítményeket, az onkológia területén való felhasználásra. - A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletek igazolták, de hogy pontosan melyik összetevője felelős ezért a hatásmechanizmusért, ez idáig nem tudták meghatározni. - Immunrendszert serkentő rákellenes hatása viszont a viszkotoxinoknak és a lektineknek tulajdonítható.
Ellenjavallat: A fagyöngylevél összetevőinek (főleg a viszkotoxinok és a lektinek) mérgező hatását kimutatták. A bogyók is tartalmaznak veszélyes hatóanyagokat, ezért a fagyöngy csak orvosi rendeletre szedhető.

Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fehér fagyöngy
A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér fagyöngy témájú médiaállományokat.