Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/J/Jóféle sáfrány

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1920 bájt

Szakácskönyv

Jóféle sáfrány

Jóféle sáfrány
(Crocus sativus, Syn: -)
Drog Crocus sativus stigma,
Más neve(i): valódi vagy jóféle sáfrány


A jóféle sáfrány hagymagumós évelő növény. Szálas lomblevelei rendszerint a virágokkal egy időben jelennek meg. Virágkocsánya jórészt föld alatti, a lepel hosszú és lilás rózsaszín színű. Porzószálai hosszúak. A földben lévő magházból indul ki a vékony, hengeres, három sallangra tagolt, sötét téglavörös bibeszál.
Nem tévesztendő össze a sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) nevű gyógynövénnyel! A gyógyászatban ritkán alkalmazzák, de nyugtató, étvágyjavító, görcsoldó készítmények komponense lehet.
Egy kínai orvos, amikor osztályozta a növényeket, a jóféle sáfrányt „édes ízűnek és száraz jellegűnek” tartotta, amely nyugtató hatása miatt depressziós tünetek kezelésére, a rendszertelen menstruáció esetére, továbbá altesti panaszok gyógyítására ajánlott.
Gyógyhatása(i): Bibéjéből készült bizonyos gyógykészítmények, mint például a Garrus elixir, és különféle, fogzást segítő szirupok, hagyományosan nyugtató hatásúak. Mindazonáltal ezt a hatást kísérletileg eddig még nem igazolták.
A jóféle sáfrány igen drága, ezért bibéjét sem fűszerként, sem gyógykészítmények előállításához nem nagyon használják. (Grammja minden időben drágább volt az aranyénál!)


Ellenjavallat: Bibéje nagy adagban, vagyis 5 g felett mérgező hatású, emiatt túlzott alkalmazása elkerülendő!