Növények/I/Illatos csavarpálma

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | I
A lap mérete: 2404 bájt

Növények

Illatos csavarpálma

Illatos csavarpálma


Illatos csavarpálma
(Pandanus tectorius, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): illatos pandanusz


Az illatos csavarpálma az egyszikűek osztályának csavarpálma-virágúak rendjébe, ezen belül a csavarpálmafélék családjába tartozó faj. Nemzetségének a típusfaja.
A növény számos vastag, elágazó támasztógyökeret fejleszt. A levelek az ágak csúcsán csavarosan három sorba rendeződnek, szálasak. A levélfonák középerén és a széleken többnyire éles tövisek sorakoznak.

Az illatos csavarpálma legfeljebb 10 méter magas fa, törzse világosszürke, gyűrűzött, gyakran villásan 2 vagy 3, csaknem azonos vastagságú ágra oszlik. Levele 80-180 centiméter, ritkán 3 méter hosszú is lehet; 4-9 centiméter széles, nagyon szívós, csúcsa felé fokozatosan keskenyedő. A porzós és a termős virágok külön egyedeken fejlődnek; a porzós virágokból álló virágzat legfeljebb 60 centiméter hosszú, világos murvalevelekkel, melyek hónaljában egy-egy fehér füzér képződik; a termős virágokból álló gömbölyű, körülbelül 5 centiméter átmérőjű torzsavirágzatot fellevelek zárják körül.

Termése narancsszínű, akár 25 centiméter átmérőjű, gömbös terméságazatban jelenik meg, amely egyenként 5-11 résztermést tartalmazó 40-80 csoportból alakult.
Az eredeti előfordulási helyei a tengerpartok, a Fülöp-szigetektől, Indonéziától és Ausztrália keleti felétől, egészen Vanuatug és Hawaiiig. A kontinentális Ázsia több országába, valamint Közép-Amerika egyes részeire is betelepítették.
Termése a Csendes-óceán számos szigetén alapvető élelmiszer, Indiában gyógynövény. Ennek megfelelően számos fajtája van. Némelyiknél hiányoznak a tövisek a levelekről, amelyeket különben el kellene távolítani, hogy a levelekből kosarakat fonhassanak. Illatszert is aromásítanak vele.


Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Illatos csavarpálma


A Wikimédia Commons tartalmaz Illatos csavarpálma témájú médiaállományokat.