Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/M/Meténg

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3451 bájt

Szakácskönyv

Meténg


Kis meténg
Kis meténg
(Vinca minor, Syn: Vincae minoris herba )
Más neve(i): Télizöld meténg, kis télizöld, kis télizöld meténg, kis meténg, örökzöld meténg,

Két fajukat, a nagy meténget és a kis meténget dísznövényként termesztik. Mivel kúszó hajtásaikkal gyorsan terjednek, gyakran talajtakaróként alkalmazzák. Bár virágai szép látványt nyújtanak, néha gyomnövénynek, gyors terjedésük és az őshonos fajok kiszorítása miatt inváziós növénynek tekintik őket. A kis meténgből izolálta először w:Szántay Csaba magyar vegyész 1975-ben a w:vinpocetint, a későbbi Cavinton alapanyagát.

Gyógyhatása(i): Magas vérnyomás, érelmeszesedés, érszűkület, idegrendszeri betegségek. Teáját nyugtatónak, vizelethajtónak, étvágygerjesztőnek és magas vérnyomás ellen alkalmazzák.

Dísznövényként kertekbe, temetőbe ültetik. Árnyéktűrő, árnyéki gyeppótlónak is alkalmas. Gyógynövény, drogja a szárított, leveles hajtás (Vincae minoris herba). Több mint 30 alkaloidot tartalmaz, gyógyászatilag jelentősek a vinkamin, izovinkamin és vincin. Vérnyomáscsökkentő, agyértágító, vizelethajtó hatású. A népi gyógyászatban „vértisztító”, vizelethajtó teakeverékekben és sebgyógyításra használták. Vinkamin alkaloidja kiinduló vegyülete a Cavintonnak.

Hasonló, rokon fajok

Pusztai meténg (Vinca herbacea)
Nagy meténg (Vinca major)

Használata

– a vinca minor stimulálja a keringést, növeli a véráramlást az agyban és minden olyan tünetnél alkalmazható ami ezzel a csökkent működéssel hozható összefüggésbe például fejfájás, fülzúgás, Méniére-betegség, szédülés és hallásvesztés, agyi érelmeszesedés ami demenciához vezet.
– használható lenne a népszerű keringési stimuláns a gingko biloba alternatívájaként olyan betegeknék akik vérhígítót szednek.
– torokgyulladás, szájüregi fekélyek , fogfájás és vérző fogíny esetén a leveleket el kell rágni.
– A virágot lehet használni depresszió és idegrendszeri betegségek , például mint a szorongás és szezonális affektív zavar esetén.
– összehúzó hatása miatt növeli a szövetek tónusát, szabályozza áteresztő képességüket, ezért hatékony hasmenés, erős menstruációs vérzés esetén, de az összezúzott leveleket külsőleg sebek fedésére is lehet használni.
– Teakeverékekben lehetséges kombinációja egyéb összehúzó hatású gyógynövényekkel, mint az apró bojtorján, és a palástfű.
– A gyógyszeripar magas vérnyomás és agyérszűkület elleni, valamint nyugtató hatású gyógyszert állít elő belőle.


Lásd még: Meténg Gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Meténg