Növények/K/Kőrontó fű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

[[Kategória:]]

A lap mérete: 1968 bájt

Növények

Kőrontó fű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Vadvirágok Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Saxifraga geranioides.JPG
Fürtös kőtörőfű
Kőrontó fű
(Saxifraga, Syn:(Syn:{{{2}}}, )
Más neve(i): Falgyom, falfű, kőtörőfű,

A kőrontófű a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjának névadó és egyben messze legnépesebb nemzetsége mintegy 480 fajjal és számos kertészeti hibriddel, illetve változattal.

A fajok többsége az északi féltekén, a hideg mérsékelt égövben, a sarkvidéken, illetve a magashegységekben él. Európában alpin flóraelemnek számítanak.


Növekedési formáik nagyon változatosak, így például párnás és tőlevélrózsás fajaik is vannak. A tőlevélrózsás fajok szára kevésbé leveles. A szeldelt levelek szélén mirigyek is lehetnek. Virágaik ritkán magányosak: többnyire ágas-bogas virágzattá egyesülnek. A kis, kerek virágok fajtától függően bordók, rózsaszínek vagy pirosak.


Többségük évelő. Különböző méretű rozettáik sűrű párnát alkotva a sziklagyepek több fajtájában dominánsak. Nevüket onnan kapták, hogy gyökerük mélyen és erősen befurakodik a sziklák hasadékaiba, azokat lassanként kitágítja, és ezzel elősegíti a sziklák szétrepedezését és széthullását.
A legtöbb faj virágai április-májusban nyílnak.
Több faját, hibridjét, kertészeti változatát dísznövénynek sziklakertekbe ültetik. A sziklakertek megbecsült díszei.
Főleg veseköves betegeknek ajánlott.
A Wikimédia Commons tartalmaz Kőrontó fű témájú médiaállományokat.

Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Kőrontó fű

Magyar Wikipédia: Kőrontó fű