Növények/K/Kámforfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
A lap mérete: 2293 bájt

Növények

Kámforfa

[[Kép:|thumb|200px|right|]]

Kámforfa
(Cinnamomum camphora, Syn: )
Drog Camphorae aetheroleum,
Más neve(i): közönséges kámforfa

A kámforfa, a babérfélék családjába tartozó Cinnamomum nemzetség egyik faja, a különböző fahéjfélék közeli rokona. Eredeti hazája Japán és Tajvan (és Dél-Kína), de már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában ültetik. Európába az arabok közvetítésével jutott el. Betelepítették több, trópusi, illetve szubtrópusi éghajlatú szigetre is, egyebek közt Madeirára.

Eredeti élőhelyén akár 30 méter magasra is megnövő fa. Elágazó törzse erőteljesen fölfelé tör; ágrendszere sűrű, lombkoronája terebélyes.

Aromás illatú levelei 10 cm-nél rövidebbek, a hegyük hosszú. A fiatal levelek vörös-barna árnyalatúak, később mélyzöldek lesznek. Felül fényesek, fonákjuk fehéres, erezetük igen jellegzetes. Kellemes illatú, sárgás virágai aprók, jelentéktelen külsejűek. Örökzöld. Hosszú életű; nem ritkák a több száz éves példányok. Januártól áprilisig virágzik.

Gyógyhatása(i): A hagyományos ázsiai gyógyászat egyik fontos gyógynövénye volt, mivel e fa kérgéből vonták ki vízgőzös desztillálással a kámfort. Leveleiből is nagy kámfortartalmú illóolaj nyerhető. Ez a jelentőségét a kámfor szintetikus előállítása jelentősen csökkentette: manapság egyre inkább díszfának ültetik.

Kínában kedvelt bútorfa. Leginkább azért kedvelik, mert a rovarok szinte egyáltalán nem károsítják. Főképpen selyem és egyéb ruhaanyagok, a hagyományos patikákban pedig a gyógykészítmények tárolására használják. Sötétvörös árnyalatú belső részei sokkal keményebbek, mint a külső, a kéreghez közel eső világosabb részek. Átható illata szinte korlátlan ideig érezhető. Közepesen kemény és közepesen nehéz bútorfa

Lásd még: Kámforolaj

Magyar Wikipédia: Kámforfa


A Wikimédia Commons tartalmaz Kámforfa témájú médiaállományokat.