Növények/B/Betyárkóró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2586 bájt

Növények

Betyárkóró

Conyza-canadensis-plant.jpg
Kanadisches Berufkraut Conyza canadensis 9957.jpg
Betyárkóró
(Conyza canadensis Syn: Erigeron canadensis)
Más neve(i): Betyár-kóró, juhfark-kóró, kónizs, seprence küllőrojt.


A betyárkóró az őszirózsafélék családjába, az őszirózsaformák alcsaládjába tartozó növényfaj. Észak- és Közép-Amerikában honos, Európában először 1653-ban írták le. Mára azonban világszerte elterjedt, legelők, szántók, gyomos társulások gyakori növénye.

Egyéves növény – ősszel csírázik, majd tőrózsája áttelel. Érdes-szőrös dudvaszára 1 m magasra is megnő, hegyes szárlevelei lándzsásak, ép vagy fűrészes szélűek. Orsógyökerű. Elálló szőrök borítják. Virágzata összetett, sokfészkű fürt, az egyes virágzatok 3–5 mm szélesek, a fürtök hengeres alakúak. Kögvirágai sárgásak, nem feltűnő nyelves virágai fehéres vagy halványlila színűek. Május végétől október elejéig virágzik. Termése lapos, hosszúkás kaszat, hosszú fehér bóbitával; a széllel terjed.

Hatóanyag

limonén-tartalmú illóolajok, cserzőanyagok, flavonoidok.
Gyógyhatása(i): Az orvostudomány nem használja fel. - A népi gyógyászat a virágzó betyárkóró növény föld feletti részét használja. Elsősorban hasmenésgátló és vizeletelhajtó hatása van. - Elősegíti a húgysav eltávolítását is. - Illóolaja gyulladáscsökkentő és vérbőséget gátló. Sikeresen alkalmazzák reumás fájdalmak, mint például a sokízületi gyulladást (poliarthritis) és az ízületi kopást (artrózis). - Húgysav-eltávolító tulajdonságával megelőzheti a köszvényes rohamot. - Használják hasmenés kezelésére is. - A homeopátia a vérzések, a vérzékenység kezelésére alkalmazza.
Betyárkóró elenjavallat: A betyárkórónak nem ismert semmiféle káros mellékhatása. - Az ízületi kopás kezelésében hosszasan alkalmazható. - Az állatoknál kólikás tüneteket okozhat.Betyárkóró elenjavallat: -


Nyíl.gif Lásd még: Betyárkóró

Magyar Wikipédia: Betyárkóró


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Betyárkóró témájú médiaállományokat.