Szakácskönyv/Mit-mihez/M/Mogyoró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2236 bájt

Szakácskönyv

Mogyoró

Mogyoró
Latin neve - (Corylus avellana)
Népies nevei -
A mogyoró termése értékes tápanyag: mintegy 60% zsírt, 14% fehérjét, 5 mg/100 g C-vitamint tartalmaz.
Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalmaz. Ez a növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a w:koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat – ezért fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Emellett sok benne a növényi rost, meglehetősen sok B1-, B2-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.
Az olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (főként mangánt és ként). Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.

A közönséges mogyoró levele június-júliusban gyűjthető az alábbi célból: belsőleg hasmenést megszüntető teakeverékek egyik alapanyaga lehet, míg külsőleg ekcémás bőrbántalmak, fekély, visszér, aranyér és szájüregi gyulladások öblögető szereként alkalmazható.

Gyógyhatása Hasmenés, meghűlés.

Teája izzasztó, vizelethajtó, bélhurutot megszüntető hatású.
A vesszőkéreg is használható bélhurut elleni teaként.
Tea és dohánypótló készítésére is használják.
Toroköblögetésre, bőrkiütések ellen borogatóul, aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőként alkalmazható.
A vesszőkéreg is használható aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőként.