Növények/K/Kaszkarabokor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2590 bájt

Növények

Kaszkarabokor

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Kaszkarabokor
(Frangula purshiana, Syn: Rhamnus purshiana - drog:szárított, egész vagy aprított kéreg (Rhamnus purshianae cortex))
Más neve(i): égerlevelű benge

A kaszkarabokor a rózsavirágúak rendjébe, ezen belül a bengefélék családjába tartozó faj. Az USA nyugati részéből származó kaszkarabokrot Kelet-Afrikában is meghonosították, ahol hasonló termesztési körülmények vannak (száraz és forró éghajlat). Erekkel hálózott elliptikus levelei kihegyesedők. Apró csonthéjas bogyótermése éretten fekete. A kérge barnás paraszemölcsökkel sűrűn borított.

Gyógyhatása(i): Kérge kisebb adagban enyhe, nagyobb adagban erélyes hashajtó hatású.
Ezt a hatását a víz és az elektrolitok visszaszívódásának gátlásával és a perisztaltika (bélmozgás) fokozásával éri el. Hosszan tartó kezelésnél az elektrolit-háztartás káliumvesztéssel járó zavarai léphetnek fel. A káliumhiány székrekedést idéz elő, így a kezelés a kívánt hatással ellentétes eredménnyel jár.

Felhasználása

Kérgét az alkalmanként jelentkező székrekedésnél tüneti kezelésként használják, pontosan követve az orvosi előírást. A javasolt gyógykészítmények között több elfogadott, de nem ajánlott társítás is létezik (például egyéb hashajtó hatású növényekkel: mechanikus hashajtók, epehajtók, görcsoldók).
A kaszkarabokor kérgét, erős hatása és esetleges mellékhatása miatt orvosi vélemény nélkül nem tanácsos szedni. A teafőzet rendszeres használata, sőt egyéb hashajtó hatású gyógynövényekkel való társítása is tilos! A használat ideje 8-10 nap. 10 éven aluli gyermekek esetében, továbbá 10-15 éves gyermekeknél, valamint a terhesség és a szoptatás alatt alkalmazása ellenjavallt. Hosszan tartó használata esetén, egyfajta "hashajtó betegség", függőség alakul ki, amelynek következtében alhasi fájdalmak léphetnek fel, de előidézheti az elektrolit-háztartás zavarait is, valamint a vér káliumszintjének csökkenését.

Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea

A Wikimédia Commons tartalmaz Kaszkarabokor témájú médiaállományokat.