Növények/G/Gumós selyemkóró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G
A lap mérete: 2784 bájt

Növények

Gumós selyemkóró

Gumós selyemkóró
selyemkóró, Asclepias syriaca
Gumós selyemkóró
(Asclepias tuberosa, Syn: Asclepias syriaca)
Más neve(i): Narancskrepin, tejelőkóró, selyemfű, selyemkóró, közönséges selyemkóró, vaddohány
A selyemkóró a meténgfélék családjába tartozó selyemkóró növénynemzetség Magyarországon előforduló egyetlen faja. Észak-amerikai eredetű, eredetileg a textilipar számára hozták az országba, agresszíven terjeszkedő évelő gyomnövény.
Mutatós, júniustól augusztusig nyíló virágai kellemes illatú, dús, levélhónalji bogernyőben állnak. Termése 8–11 cm hosszú, ívelten elkeskenyedő csúcsú tüskés toktermés, sok repítőszőrrel rendelkező maggal. Kedvelt méhlegelő, a lepkék kedvence. Ez hozzájárult ahhoz, hogy dísznövényként is ültessék.
A gumós selyemkóró egyszerűen nevelhető, igénytelen növény. Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, ahol a talaj jó vízáteresztő, és átlagos, vagy alacsony tápanyagtartalmú.
Mézelőként ugyan kiváló („selyemfűméz”, „vaddohányméz”), de az őshonos fajok kiszorításával összehasonlíthatatlanul több kárt okoz.
Hosszú karógyökerével mélyen hatol a talajba, jó szárazságtűrő növény, nem igényel öntözést. :Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, napos virágágyakban, szegélyként mutat a legjobban, bár időnként megtámadják a levéltetvek. Nagy virágfejei vágott virágként, száraz virágként is felhasználhatók.


Tartalmaz:→ Kardenolid glikozidok, pl. jellegzetesek a coroglaucigenin aglikon és ennek glikozidjai
Gyógyhatása(i): gumós selyemkóró, nem tartalmaz kaucsukszerű tejnedvet. Belsőleg asztmát, köhögést gyógyítanak vele. Hánytatószer (emeticum), hashajtó (catharticum), izzadást kiváltó (diaphoreticum). Enyhíti a fájdalmakat, kiváló nátha és asztma, hörgő-, és tüdőproblémák megszüntetésére. - Hasznos még a skarlát, reumás láz, epebántalom, tifusz, kanyaró és akut vérhas esetén. A homeopátia is felhasználja.


Ellenjavallat: Óvatosan használjuk, mert mérgező, különösen akkor, ha túladagoljuk, Gyerekek esetében, életkoruknak megfelelően kevesebb teát adjunk.
Magyar Wikipédia: Gumós selyemkóróA Wikimédia Commons tartalmaz Gumós selyemkóró témájú médiaállományokat.