Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/D/Dohány

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1869 bájt

Szakácskönyv

Dohány


Dohány
Dohány

Latin neve: (Nicotiana)

A dohánytermékek mindegyike tartalmaz nikotint, így rendszeres fogyasztásuk esetén függőség alakul ki, melyről igen nehéz leszokni.
A nikotin erős idegméreg, mely serkenti a szívműködést (megnő a vérnyomás és a pulzus), élénkíti az agyat és az izmokat, de amint ez a hatása elmúlik a túl nagy kihasználtság miatt fáradtság tünetei jelentkeznek.
A nikotin serkenti az adrenalin és a dopamintermelést, így az agy „felpörög”. Rendkívül toleráns anyag, ezért amint a szervezet hozzászokik (akár 1-2 nikotinbeviteli alkalom után), folyamatosan nagyobb adagra van szüksége.
Az amerikai indiánok leveleiből készült borogatással rándulást, elfertőződött sebeket, darázs-, lódarázs-, vöröshangya-, skorpió-, és méhcsípések, valamint bőrbajokat kezeltek.
Nedve belsőleg enyhíti az arcidegzsábát.
A beáztatott levelek gyorsan hatnak az aranyeres csomóra.


A helyileg alkalmazandó dohánypépet időnként darázs-, lódarázs-, vöröshangya-, skorpió- és méhcsípések kezelésére ajánlják. Az egy cigaretta mennyiségének megfelelő dohányt körülbelül egy 0,5-1 teáskanál vízzel összevegyítik, és a pépet felviszik az érintett területre.
A dohányvíz a háztáji kertekben hagyományosan használt szerves rovarirtó szer. A dohányt forró vízben felfőzik, vagy hosszabb ideig áztatják hideg vízben. Az oldatot spray formájában vagy a kerti növények leveleinek „lefestésével” lehet alkalmazni, ami a rovarok számára halálos méreg.


A Wikimédia Commons tartalmaz Dohány témájú médiaállományokat.