Ugrás a tartalomhoz

Növények/H/Homoki gyopár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | H
A lap mérete: 2528 bájt

Növények

Homoki gyopár

Homoki gyopár


Homoki gyopár
(Helichrysum arenarium, Syn: -)
Drogok Helichrysi flos, Stoechados (citrini) flos
Más neve(i): Homoki szalmagyopár, sárga szalmavirág, szalmagyopár, sárgagyopár, homoki szalmavirág.


Védett növény! - Eszmei értéke: 5 000,- Ft. (2016)}}


A homoki szalmagyopár az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság,[2] valamint a Kisalföld területén él.
A 20–50 cm magas évelő növény vastag, fehér gyapjas-mohos levelei szórt állásúak. Fészekvirágzatai majdnem gömbölyűek, sátorozó tömött fürtöt alkotnak. Virágai aranysárgák, kaszattermésének felülete finoman szemcsézett.
Tartalmaz:→ 0,6% flavonoid (naringenin-, apigenin-, kvercetin-, kempferol-, luteolin-glikozidok, különösen helichrysin A, B), 0,4% chalkon izosalipurposid, továbbá kumarin (esculetin, umbelliferon, scopoletin), pyranon-származékok (arenol, homoarenol), szterolok, fenolkarbonsavak, szeszkviterpén-lakton.
Gyógyhatása(i): A homoki szalmagyopár az arenolnak, az izoarenolnak és az arenarinkomplexeknek köszönhetően mikroba- és gombaellenes hatású, a kempferol és a naringenin pedig segíti az epe elválasztását, a gyomor és a hasnyálmirigy szekrécióját. A kvercetin növelheti a máj méregtelenítő működését. Görcsoldó hatása is ismert. Az epeelválasztás zavarai esetén alkalmazzák. Görcsoldó hatásának köszönhetően ajánlott emésztési panaszok enyhítésére, így például epe- és bélgörcsök, bélrenyheség esetén. Gyulladás- és fertőzésgátló tulajdonsága miatt a kozmetikában is alkalmazzák. Különböző keverékekben a nem fájdalmas sebek gyógyulását és a sebhegesedést is elősegíti.


Ellenjavallat: Bár mindmáig veszélytelennek ismerik, alkalmazása nem ajánlott epehólyag-kövesség vagy az epeút elzáródása esetén. Ilyenkor a kezelés előtt forduljon orvoshoz!

Lásd még: Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Homoki gyopár
A Wikimédia Commons tartalmaz Homoki gyopár témájú médiaállományokat.