Növények/I/Illatos macskamenta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | I
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3005 bájt

Növények

Illatos macskamenta

Nepeta cataria 1.jpg
Catnip flowers.jpg
Illatos macskamenta
(Nepeta cataria, Syn: -)
Más neve(i): Illatos macskamenta, gyöngymenta
Az illatos macskamenta az árvacsalánfélék családján belül a macskamenta növénynemzetségbe tartozó, illatos levelű évelő gyógynövény. Magyarországon a többek közt a Gödöllői-dombság területén, Mátrában megtalálhatóak állományai, parlagokon, cserjésekben, üde gyomtársulásokban elég gyakori.
A növény gyorsan fejlődik és könnyű gondozni. A növény az egész évszak alatt folyamatosan virágzik. Egyes változatai nagyon vonzóak a macskák számára, akár élő, akár szárított formájukban.
A virágai, melyek kora nyáron jelennek meg, a fogazott levelei között csoportosan helyezkednek el.Virágai levélhónalji álörvökben állnak, aprók, bíbor pettyesek.
Az illatos macskamentát nyersen ételek ízesítésére, szárított föld feletti részeinek forrázatát pedig meghűlés és láz elleni teaként használják. Citromos, mentolos illata különösen vonzó a macskák számára, ezért a szárított növényt macskajátékok tömésére is használják.
A gyöngymenta hosszú múltra tekinthet vissza. Nyugtatóként, emésztési csillapítóként és menstruációs serkentőként régóta alkalmazzák, csakúgy, mint a menstruációs görcsök, a felfúvódás és a csecsemőkori kólika gyógyítására. A szülők gyenge gyöngymentateát adtak kólikában szenvedő gyermekeiknek és nyakukba kis gyógynövényes zacskót akasztottak, hogy a növény nyugtató gőzeit belélegezzék. Nyugtató hatása miatt lefekvés előtt is fogyasztható.
Aki gyomorégésre és emésztési zavarokra hajlamos, étkezés után igyon egy csésze gyöngymenta teát!
Emésztésserkentő, nőgyógyászati problémák, nyugtató, fertőzés megelőzése.
Hasmenés és láz ellen antibiotikus volta miatt alkalmazzák.
Kellemes citromillatú teáját a megfázás és a köhögés gyógyszerének tekintették. Teája gyomorégésre, emésztési zavarok, menstruációs görcsök ellen használatos.
Kerti baleseteknél elsősegélyként használható antibiotikus hatása miatt.
A többi mentához hasonlóan a gyöngymenta is nyugtatja az emésztőrendszer izmait, tehát görcsoldó hatású.
Alkalmazták még mellkasi vértolulás enyhítésére és a légutak tisztítására is. Régi herbalisták izzasztó hatását ismerték, ezért a láz csillapítására használták. A gyöngymentát és a sáfrányt egyaránt használhatjuk himlő, valamint skarlát ellen is.
Magyar Wikipédia: Illatos macskamenta


A Wikimédia Commons tartalmaz Illatos macskamenta témájú médiaállományokat.