Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/P/Pókhálós bojtorján

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2845 bájt

Szakácskönyv

Pókhálós bojtorján


Pókhálós bojtorján
Pókhálós bojtorján
(Arctium tomentosum, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): molyhos bojtorján


Gyűjthető fajok ezen kívül az Kis bojtorján (Arctium minus) és az Közönséges bojtorján, vagy Nagy bojtorján (Arctium lappa). A bojtorjánnak mindhárom felsorolt faja gyógynövény.

Az elsőéves, tehát virágzó szárat még nem hajtott növények gyökerét kell gyűjteni. A már kétéves, szárat fejlesztett növények pudvás gyökerei gyógyászati célokra nem alkalmasak.
A drog (Bardanae radix) kevés illóolajat, cseranyagot, gyantát, szterineket, 20—50% inulint, nyálkát, zsírt, cukrot, szerves savakat és keserű anyagot. valamint poli és kéntartalmú acetilének (arktinin, arktinol), polifenolok, lignaloidok (arkciin) tartalmaz.
Gyógyhatása(i):
Főzetét magában vagy teakeverékekben vizelethajtónak, izzasztónak, epe- és vesekőoldónak, vértisztítónak, epehajtónak használják.
Külsőleg különféle bőrbajok — sömör, ekcéma, ótvar — ellen öblögetőnek, torokgyulladás ellen gargarizálva alkalmazzák.
Főzetét hajmosó víznek használják hajhullás, korpásodás és hajzsírosodás ellen. A bojtorjángyökér-olajként kapható olyan oliva-, esetleg paraffinolaj, amelyben bojtorjángyökeret főztek ki. A túlzott kozmetikázástól élettelenné, törékennyé vált haj kezelésére, valamint hajhullás és korpaképződés ellen használják.
A lapulevél (Bardanaefolium) nyálkát, cseranyagot, inulint és nyomokban illóolajat tartalmaz. Hatása epeműködést serkentő, vizelethajtó és vértisztító. Bőrbajok és daganatok gyógyítására használt népies szer.
A lapu magja (Bardanae semen) arktinglikozidát, kb. 15—20% zsírosolajat, egy glikozidikus keserűanyagot, sárga festéket, gyantát és viaszt tartalmaz. A népi gyógyászatban epe és vesebántalmak ellen használják. Madáreledelnek is gyűjtik. diaforetikum (izzasztó szer)


Bojtorján ellenjavallat:

A biztonság érdekében megbízható helyről származó bojtorjánt használjunk, ha mégis atropinmérgezés tüneteit éreznénk (homályos látás, száraz száj, hallucináció) azonnal forduljunk orvoshoz!

Lásd még: Közönséges bojtorján Kis bojtorján


Magyar Wikipédia: Pókhálós bojtorján