Szakácskönyv/Mit-mihez/O/Orvosi ziliz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1966 bájt

Szakácskönyv

Orvosi ziliz

Althaea officinalis sl3.jpg
Orvosi ziliz

Latin neve: (Althaea officinalis)

Népies nevei: Fehérmályva

Számos ország gyógyszerkönyvében szereplő drogjai a gyökér (Althaeae radix) és a levél (Althaeae folium). A gyógyászatban leveleit, virágait és gyökerét használják. A nyákoldó, vízhajtó, és bőrnyugtató tulajdonságú leveleket nyáron gyűjtik. Főzetüket húgycsőgyulladás (urethritis) és vesekövek kezelésére használják.

Gyógyhatása:

Légzőszervek hurutos megbetegedéseiben, köhögéscsillapító tea és öblögetőszer, vágások és sebek kezelése, az immunrendszer erősítése.
A késő ősszel gyűjtött gyökér bélbevonó (demulcens), vizelethajtó (diuretikus), bőrpuhító, nyugtató (emolliens) és sebgyógyító hatású.
Főzetét általában emésztési és bőrproblémákra használják, főként a száj gyulladásai, a gyomorhurut (gastritis), gyomor- és nyombélfekély (ulcus ventriculi), (ulcus duodeni), bélgyulladás (enteritis) és fekélyes vastagbélgyulladás (colitis) kezelésére.
Növeli a tejelválasztást és nyugtatja a hörgőket (bronchusok)at.
A gyökér édes főzetéből készült tea enyhíti a gyomorpanaszokat, valamint a torokfájással, köhögéssel, megfázással és influenzával kapcsolatos légzőszervi érzékenységet. Naponta max. 3 csészével fogyasszunk.
Sebek vagy napégette felületek kezelésére az apró darabokra vágott és vízzel megduzzasztott gél használható.

Fehérmályva ellenjavallat:

Gyógyszermennyiségben csak orvossal történt megbeszélés után alkalmazható!