Növények/K/Kat-cserje

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2578 bájt

Növények

Kat-cserje

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Kat-cserje


Kat-cserje
(Catha edulis, Syn: -)
(Drog(ok): |Cathae folium | | {{{3}}} | | | )
Más neve(i): kat vagy katcserje

A kecskerágófélék családjába tartozó, Afrika magashegységeiben élő örökzöld cserje vagy fa. Honos Afrikában, Arab-félszigeten, trópusokon termesztik.

Lassan növő cserje, de fává is megnőhet. Magassága 1,5 métertől 20 méterig terjed attól függően, hogy mely régióban termesztik, illetve mennyire csapadékos az időjárás. Örökzöld levelei 5–10 cm hosszúak és 1–4 cm szélesek. Apró virágai a virágzat 4–8 cm hosszú tengelyén nyílnak, és öt fehér szirom található bennük. Termése hosszúkás, három kopáccsal nyíló toktermés, melyben 1-3 mag van.


Tartalmaz:→ cathedulinok (polihidroxi-dihidroagarofurán-poliészterek), khataminok (aril-alil-aminok), a száraz levélben ezekből (-)-cathinon képződik, ami átalakul (+)-norpseudoefedrinné és (-)-norefedrinné. Cathinon homológok még: merucathin, merucathinon, pseudomerucathin
Katinon nevű alkaloidot tartalmaz, ami egy amfetaminszerű stimuláns. Izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki fogyasztójában. 1980-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kábítószernek minősítette, melynek fogyasztása enyhe vagy közepesen súlyos pszichés függőség kialakulásához vezethet. Az utóbbi évek során a kábítószer-ellenes szervezetek (mint például az USA-ban működő DEA) látókörébe is bekerült.
Gyógyhatása(i): friss levelet rágcsálják, csökkenti az étvágyat, álmosságot, fáradtságot, később hozzászokás alakul ki, a mérgezési tünetek veszélyesek, az amfetaminokéhoz hasonló.


Szomáliában, Etiópiában, Dzsibutiban és Jemenben a legfontosabb élénkítő szer. Európában és Észak-Amerikában többnyire a bevándorlók fogyasztják. A hatóanyagok gyorsan elbomlanak, a zöld levelekben legfeljebb 2 napig maradnak meg; fogyasztási területein naponta szüretelik és a friss leveles hajtásokat árulják a városokban. Fogyasztói hosszan rágják és forgatják szájukban a leveleket. Különösen Jemenben fontos része a társasági életnek.

Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kat-cserje


A Wikimédia Commons tartalmaz Kat-cserje témájú médiaállományokat.