Ugrás a tartalomhoz

Növények/H/Himalájai cédrus

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | H
A lap mérete: 2828 bájt

Növények

Himalájai cédrus


Himalájai cédrus
Himalájai cédrus
(Cedrus deodara , Syn: )
Drog ,
Más neve(i): deodár cédrus


A himalájai cédrus a fenyőfélék családjába tartozó örökzöld növényfaj. Természetes élőhelye a Himalája nyugati és középső vonulatain, Kelet-Afganisztántól az indiai Garhwal megyéig (Delhi délköréig) terjed. Emellett még Nepál nyugati részén, a Kurnauli-völgyben fordul elő; összesen mintegy 500 ezer hektáron nő.

Eredeti termőhelyén magassága elérheti az 50 m-t — Európában mintegy feleekkorára cseperedik. Koronája a fiatalon is lecsüngő ágvégekkel festői, széles, kúpos; idősebb korában ernyősödő, ilyenkor a libanoni cédrusra (Cedrus libani) emlékeztet. Kérge szürke, sima vagy már fiatalon sűrűn, durván pikkelyes; eleinte világos, majd egyre sötétebb. Sötétszürke, érett hajtásai világosak, szőrösek. 3–7 cm-es tűi a cédrusfajok közül a leghosszabbak: a hosszúhajtásokon szórtan, a törpehajtásokon örvszerű, 30–50 tagú csomókban állnak, egyedenként eltérően hamvasak. Tobozai is a legnagyobbak a nemzetségben (7–11 cm-esek), megnyúlt tojásdad alakúak, csúcsuk felé keskenyednek, lekerekedők (a csúcsuk nem süllyed be úgy, mint ez gyakran a libanoni cédrusnál látható), éretten vörösesbarnák.

A Himalájában 1200–3500 m közt él, ahol az időjárás állandóan enyhe és csapadékos. Az alsóbb, dús növényzetű, szubtrópusi övben himalájai jegenyefenyővel (Abies pindrow), feljebb, a rododendronos örökzöld-lombhullató erdőkben a himalájai selyemfenyővel (Pinus wallichiana) elegyest nő.

Az erősen meszes talajt nem kedveli. A szárazságot jól tűri, de gyors növekedéséhez öntözni kell. Világos helyen érzi jól magát, és évente akár 40 cm-t is nőhet. Fiatal hajtásai fagyérzékenyek, ezért a kárpát-medencében csak meleg mikroklímájú (és lehetőleg nedves, párás) helyre érdemes telepíteni.

Hatóanyag

3-5% illóolaj a farészben, fő komponens trans-a- és g-atlanton, cadinen
Gyógyhatása(i): hörkhurut, hörgőgyulladás (bronchitis), váladékfolyás (blennorrhoea), bőrbetegségekben, illatszeriparban is felhasználják.


Lásd még: Libanoni cédrus Himalájai cédrus Szibériai cédrus

Magyar Wikipédia: Himalájai cédrus


A Wikimédia Commons tartalmaz Himalájai cédrus témájú médiaállományokat.