Szakácskönyv/Mit-mihez/G/Gumós zeller

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2254 bájt

Szakácskönyv

Gumós zeller

Zeller levél
Zeller gumó
Gumós zeller
(Apium graveolens, Syn: )
Más neve(i): Gumós-, metélő-, szárzeller,
Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termelik, de sok helyen kiegészítik metélő zeller-el, és/vagy szárzeller-el is. Mindkét fajta levélnyelében 30–50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat csak elenyésző mennyiséget. A három változat közül egyedül a gumós zeller (Apium graveolens convar. rapaceum) képez szárgumót. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás, édeskésen fanyar ízű fűszert.
A zellersó (őrölt zellerlevél és só keveréke) grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló levesízesítő, vagy a zellerkrémelves alapjául szolgálhat.

Gyógyhatása

A zeller jó vízhajtó hatású fűszernövényünk, serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban nemivágy-serkentőként is alkalmazzák, de ezen hatása klinikailag nem bizonyított.
Kiváló idegerősítő és nemihormon-képző hatása van. Fogyókúrás hatása is számottevő, azonban jelentős a mész- és foszfortartalma, leginkább ízanyagai teszik közkedveltté.
A zellermag tea görcs ellen is kiváló, emellett vizelethajtó, gyulladás és vérnyomás csökkentő hatása is van.


Ellenjavallat

Vesegyulladás esetén a zeller illóolajának a használata ellenjavallt!