Növények/I/Ipekakuána

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | I
A lap mérete: 3274 bájt

Növények

Ipekakuána

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Ipekakuána
Ipekakuána
Ipekakuána


Ipekakuána
(Carapichea ipecacuanha, Syn: Psychotria ipecacuanha)
Drog Ipecacuanhae radix et rhizoma,
Más neve(i): útszéli hánytatógyökér, ipekakuánagyökér, hánytatógyökér, valódi hánytatógyökér


Az ipekakuána brazil növény, tupi nyelven: i-pe-ká-géne, azaz 'útszéli növény, ami beteggé tesz'. INN-név: ipecacuanha.
Ez az örökzöld félcserje akár a félméteres magasságot is elérheti. Ovális levelei sötétzöld színben pompáznak, a levelek vége azonban hegyes, csúcsos. A virágai fehér színűek, míg a bogyótermések kékes-lilás színekben tündökölnek. A bogyókban két kicsi magocska fejlődik. A növénynek a gyökerében található meg a legtöbb hatóanyag, így ez a része kerül elsősorban feldolgozásra. A gyökér 5-20 cm-es darabokban kerülnek kereskedelembe, színe szürkésbarna és nagyon kellemetlen szagot áraszt magából.


Tartalmaz:→ A két alkaloid vegyület – emetin, cefelin, továbbá glikozidok és a szaponinok találhatók.
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az alábbi neveken hivatalos
Ipekakuána folyékony kivonat standardizált Ipecacuanhae extractum fluidum normatum
Ipekakuána gyökérpor standardizált Ipecacuanhae pulvis normatus
Ipekakuána tinktúra standardizált Ipecacuanhae tinctura normata
Ipekakuánagyökér Ipecacuanhae radix
Gyógyhatása(i): Vékony, elágazó gyökeréből kivont anyagot emésztési zavarokra használták. – Mérgezés esetén hánytatásra, és bronchitist is kezeltek vele. – Az alkaloid vegyületek köptető hatásokkal rendelkezik és segít feloldani a nyákot.
Felhasználjuk:Elsősorban a gyógynövényből készült készítmények – hánytatógyökér-por, folyékony kivonat vagy tinktúra alkalmazása javasolható.
Ellenjavallat: Nagyobb mennyiségben fogyasztva hányingert, émelygést, súlyosabb esetben pedig hányást is okozhat. A szimptómák között megjelenhet a véres hasmenés, a szívritmuszavar, a test görcsös reakciója, a növény nagy mennyiségben történő használata pedig akár még kómás állapotot is előidézhet. - Mivel nagyon nehéz eltalálni a gyógynövény adagolásával kapcsolatban a megfelelő dózist, ezért szakemberek sem javasolják az otthoni kísérletezgetést. - Áldott állapotban lévő hölgyeknek is kerülniük kell a hánytatógyökér fogyasztását.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Ipekakuána


A Wikimédia Commons tartalmaz Ipekakuána témájú médiaállományokat.