Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/R/Rózsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3362 bájt

Szakácskönyv

Rózsa

Rózsa
(aetheroleum, Rosa centifolia, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): '
Virágzásuk ideje május-június. Felhasznált részek, drogok: a sziromlevél (Rosae flos) és a belőle hideg úton, ún. enfleurage (zsírtelítési) eljárással kinyert illóolaj
Már a rómaiak is számos gyógyszert és édességet készítettek belőle, és használták illóolaját is. A középkorban a török udvarban valóságos kultusza alakult ki: gyűjtötték, nemesítették és fogyasztották.
A megfelelő fajtájú rózsákból rózsaolajat, rózsavizet, zselét, sörbetet és dulcsászát (mézes édességet) készítettek.
A rózsák mérete, illata, íze igen változatos. A régi nemesítések (Rosa rugosa) virágai ízesebbek. Ízük lehet parfümös, emlékeztethet a zöld almáéra és szamócáéra. Amikor a szirmokat szedjük, távolítsuk el az alsó, fehéres részt! Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük. A kandírozott rózsasziromhoz bármilyen illatos és főként permetezetlen rózsafajta megfelelő. A szirmokat egyenként ecseteljük be egy tojás nem habosra összekevert fehérjével, majd hintsük be porcukorral, és végül hagyjuk száradni.
A szirmoké összehúzó, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és a sebek gyógyulását elősegítő; az illóolajoké antimikrobiális és hangulatjavító.
A szirmot forrázatok, főzetek, alkoholtartalmú kivonatok és gyógymézek formájában fertőzéses eredetű hasmenés, szájüreg- és garatgyulladás, illetve szájfertőzések kezelésére, valamint bőrbántalmak kezelésére és kozmetikai készítmények alkotórészeként.
Amely rózsa jó illatú, annak az íze is finom. Minden fajta rózsa virága fogyasztható, ám az egyes fajták íze más és más. A teljes virágzásban lévő, kinyílt virágokat gyűjtsük, lehetőleg délelőtt, amikor a harmatcseppek már felszáradtak a bársonyos szirmokról.
A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet.
A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük.


Az illóolajat kozmetikai készítmények (krémek, testápolók, fürdőkészítmények) alkotórészeként és parfümök illatösszetevőjeként.
Alkoholos kivonata kiváló napégés elleni szer.

Jó tanács:

A rózsaszirom alsó, elvékonyodó, fehér részét vágjuk le, mert keserű lesz tőle az étel.gyümölcs és zöldséglevesek kiegészítője olívaolajos zöldsalátában Rizsköretbe a grillezett csirkemellfalatok .
A cukormentes, zöld citromos, mentás frissítőt pedig csak illatosabbá teszi egy jégkockába zárt, a koktélban olvadozó apró rózsabimbó.
Magyar Wikipédia: Rózsa

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsa témájú médiaállományokat.

-->