Gomba/Ehető gombák/Kínai szarvasgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Kínai szarvasgomba

[[Fájl:|thumb|200px|right|Kínai szarvasgomba]] [[Fájl:|thumb|200px|right|Kínai szarvasgomba]]


Kínai szarvasgomba
(Tuber sinoexcavatum, Syn: -)
Más neve(i): -


Étkezési érték: ehető gomba. Valódi szarvasgomba mellé téve egy éjszaka alatt átveszi annak illatát, de az ételekbe semmi ízt, illatot már nem ad.

A kínai szarvasgomba, amit périgord-i Francia szarvasgombaként (Tuber melanosporum) szoktak eladni, kihasználva a szarvasgombafajták hasonlóságát próbálnak egy-egy kivételesen drága egyedet felcserélni egy sokkal kevésbé különleges gombával.
Már a '1990-es években is óriási tömegben került elő ez a nagyon szép, a franciára megszólalásig hasonlító gombafajta az országban, Kínában nem volt hagyománya a szarvasgomba gyűjtésének, így azt nem is tartották értékesnek. Mivel az emberek nem fogyasztották, állati takarmány lett belőle.
A kínai fekete szarvasgombák megjelenésükben nagyon hasonlítanak az európai szarvasgombákra, de beltartalmi értékeikben, az illatuk, aromájuk, ízük minőségében és annak intenzitásában összehasonlíthatatlanok.
A kínai szarvasgomba-variáns veszélyezteti a piacot, ami ellen már az olasz és a francia kereskedők is felszólaltak. A kialakult, már-már tarthatatlan helyzet orvoslására a kínai szarvasgombát Franciaország és Olaszország törvényekkel próbálja távol tartani a határaitól.
A legbiztosabb módszert azonban még mindig a mikroszkópos és a laboratóriumi vizsgálat jelenti. Amennyiben nem vagyunk szakértők, és nem állnak rendelkezésünkre a megfelelő műszerek, úgy akkor van a legnagyobb esélyünk felismerni a Kínából származó fajtákat, ha belevágunk a gombába, ugyanis ennek húsa vágva valószínűleg feketébb és kevésbé erezett lesz.Hasonló fajok[szerkesztés]

-

Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai szarvasgomba témájú médiaállományokat.