Növények/J/Japánnaspolya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | J
A lap mérete: 3102 bájt

Növények

Japánnaspolya


Japánnaspolya
Japánnaspolya
(Eriobotrya japonica, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): -


A japánnaspolya a rózsavirágúak rendjébe, ezen belül a rózsafélék családjába tartozó faj. Honos Kínában, K-Ázsiában. Az Eriobotrya rózsanemzetség típusfaja.

A japánnaspolya eredeti előfordulási területe nem ismert pontosan, azonban nagy valószínűséggel Kína lehetett. Kína dombos vidékétől egészen eme ország déli felének középső részéig élhetett természetes állapotban. Ezt a gyümölcsfát már 1000 év óta termesztik Japánban - valószínűleg emiatt japánnaspolya a növény neve. A köznapi nevében a „naspolya” megnevezés a naspolya (Mespilus) nemzetségből ered, ahová korábban be volt sorolva. Manapság az egész világon termesztik gyümölcs- és díszfaként.

Kajszibarackra emlékeztető gyümölcse könnyen emészthető,

A szóban forgó növény örökzöld cserje vagy kisebb fa. Lombkoronája kerek, törzse rövid és a friss ágai gyapjasak. A fa magassága 5-10 méter is lehet, azonban általában, csak 3-4 méter. Levelei váltakozva ülnek, egyszerűek, 10-25 centiméter hosszúak, sötétzöld színűek, kemények és bőrszerű tapintásúak. A levelek széle fűrészes és sűrűn szőrös. Vastag sárgásbarna kiemelkedések láthatók rajtuk. A fiatal levelek felső felén, még sűrűbbek ezek a kiemelkedések, azonban a kor haladtával a kiemelkedések megritkulnak. A virágai kicsik, csak 2 centiméter átmérőjűek és 5 szirmúak. A szirmok fehérek. A virágok hármasával, tízesével bugavirágzatokat alkotnak. A gyümölcs ennek megfelelően fürtökben terem; oválisabb körtére emlékeztet. A 3-5 centiméteres gyümölcs kívül sima tapintású és sárga vagy narancssárga, néha vöröses színű. Belül fehér; az íze édes, termesztett változattól függően többé-kevésbé savas. A gyümölcsben általában 3-5 mag ül, de néha 1 vagy akár 10 is lehet. A virágzási ideje ősszel és kora télen van; a gyümölcsök kora tavasztól egészen kora nyárig érnek meg.
Ezt a növényfajt világszerte termesztik. Több mint 800 termesztett változatát alakították ki; ezek közül a legkedveltebbek, a 'Gold Nugget' és a 'Mogi' változatok. Habár főleg szubtrópusi növény, a mérsékelt övön díszfaként tartható. A gyümölcse ehető vagy alkoholos italok, például gyengébb borok vagy likőrök készítéséhez használható. A friss levelei és magvai enyhén mérgezőek.
Tartalmaz:→ '
Gyógyhatása(i): '


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: -

Lásd még: Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Japánnaspolya
A Wikimédia Commons tartalmaz Japánnaspolya témájú médiaállományokat.