Ugrás a tartalomhoz

Növények/Sz/Szeder

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
A lap mérete: 5466 bájt

Növények

Szeder

Még éretlen Szeder
Érett szeder


Szeder
(Rubus fruticosus, Syn: -)
Drog Rubi fruticosi folium,
Más neve(i): szederje, szedernye, seregélyszeder, fekete málna.


A szeder, a rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Csak Európában több mint 2000 fajta található. A R. sect. Rubus fajcsoportba tartozó kis fajok száma Magyarországon meghaladja a százhatvanat, meghatározásuk komoly szaktudást igényel. Sokan összetévesztik a fekete eperfával.

Európa, Észak-Afrika, Elő-Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt zónáiban honos. Napos helyektől félárnyékosig fordul elő, pl. világos erdőkben, ill. azok szélén, mészben- és nitrogénben gazdag talajon. Minden Rubus-fajta gyümölcse ember és állat kedvelt tápláléka.
Többnyire fás szárú növények szárnyasan összetett levelekkel, több méteres, horgos tüskékkel borított, ívesen lehajló hajtásokkal. Apró, húsos, csonthéjas terméseik a kúpos vackon csoportosan elhelyezkedve jellegzetes „szedertermést” alkotnak. Virágaik a Rosoideae alcsaládra jellemző módon sugaras szimmetriájúak, öttagúak (a csésze-, illetve sziromlevelek száma 5), a porzók és a termőlevelek száma határozatlan, sok.
A szeder kúszónövény és 0,5–3 m magasra nő. A szárai fajta szerint idővel többé-kevésbé tövisessé válnak és fásulnak. A tüskék elősegítik a növény biztonságos növekedését és védenek a kártevők ellen.

Tüskétlen szeder

A tüskementes fajták megjelenéséig sehol nem volt jelentős a szedertermesztés. Az 1920-as években elkezdődött fajtanemesítés első (szó szerint) kézzelfogható eredménye az 1938-ban Nagy-Britanniában létrehozott Merton Thornless. A további, főleg az Egyesült Államokban folytatott nemesítő munka alapját ez a tüskementes fajta és néhány további, Észak-Amerikában őshonos merev szárú faj keresztezése adta meg. A ma is népszerű Thornfree az 1960-as évek közepén jelent meg, ezt követte a Smoothstem, a Dirksen Thornless, a Black Satin, a Hull Thornless, a Chester Thornless, a Thornless Evergreen (örökzöld) és a Tayberry. Magyarországon a Thornfree a legelterjedtebb, sarjakról továbbszaporítva is megtartja tüskementességét. Az örökzöld Thornless Evergreen sarjai ismét tüskéssé válnak.


Tartalmaz:→ Magas a foszfor- és a vastartalma. 8 g fehérjét, 18 g zsírt, 60 g szénhidrátot, 5 g szerves sót és 40 g rostot tartalmaz kilogrammonként.A termése C-vitaminban gazdag, ezért nyers fogyasztása (gyümölcssalátákba, cukrozva), de cukor nélkül is kellemes, üdítő hatású.
Gyógyhatása(i): A fehérjék kicsapásával a nyálkahártyán védőréteget képező, összehúzó hatású (adstringens), hasmenés elleni (antidiarrhoeicum), izzadást kiváltó (diaphoreticum), garatöblögető. - Élvezeti tea, koffein tartalmú tea legjobb pótlója. Nyers gyümölcse vagy a szederlé és a szederlekvár vitaminokban, nyomelemekben, antioxidánsokban gazdag, erősítő hatású (roborans). - Gyökér népgyógyászatban hasmenésgátló (antidiarrhoeicum). Gyógyteaként a növény levelét hasznosítják. - Gyűjtési ideje május-augusztus hónapokra esik. - A szederlevél teáját hasmenés ellen alkalmazzák, de izzasztóként is ismert. - Száj- és garatnyálkahártya-gyulladás kiegészítő terápiájában is alkalmazott öblögető, gargarizáló szerként. - A cserje leveleit felhasználják különböző teakeverékek alkotórészeként is.
Ajánlott napi adag:5-8 g levél.

Termesztése

Napos, szélvédett fekvésben érzi magát a legjobban, aszályos nyáron öntözni szükséges. Mivel magasra nő, megfelelő erősségű támasztékot igényel. Szaporítani fejbujtással szokták. A beérett hajtás csúcsát földbe süllyesztett cserépbe hajlítják és földdel betakarva meggyökereztetik. A gyökeres dugványok ősszel, vagy a következő év tavaszán az anyahajtásról leválaszthatók és kiültethetők.
Termesztéséhez a tüskementes változatot részesítik előnyben. A növények között legalább 2–3 m távolság szükséges. Továbbá szükséges a rendszeres metszés, az oldalhajtások eltávolítása. Az aratás után az új hajtások számát növényenként 3-5-re csökkentik.


Felhasználjuk:Alkalmas még süteményekbe, gyümölcstortákba, lekvár és zselé, de szörp és gyümölcsbor készítésére is. Szárított levelét gyógyteaként használják. Ha a megmosott szedret leöntjük mézzel és tejszínnel, botmixerrel kellemes italt készíthetünk belőle. Hűtve is nagyon finom.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea

Magyar Wikipédia: Szeder


A Wikimédia Commons tartalmaz Szeder témájú médiaállományokat.