Szakácskönyv/Mit-mihez/T/Torma

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1913 bájt

Szakácskönyv

Torma

CDC horseradish.jpg
Torma

Latin neve: (Armoracia rusticana)

Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. A torma íze kellemesen csípős. A megreszelt gyökér átható, könnyfakasztó szagát, égető-maró hatású ízét melegítéssel (szárazon!) csökkenthetjük.
A meghámozott, fel nem használt darabok műanyag tasakban vagy alufóliában jól tárolhatók. A kereskedelemben a reszelt torma tubusban, pohárban is kapható. Használjuk kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok eltevésénél is.
Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített mártást marhasültek, füstölt húsok és halételekhez használják.
A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kísérője és majonéz ízesítésére. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, gyomorjavító, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizeletkiválasztást, a vérkeringést is előnyösen, befolyásolja és kitűnő gyulladáscsökkentő hatású ízületi bántalom esetén. (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
A főtt és sült debrecenihez, virslihez, vagy sonkához, mustárral, céklával, vagy majonézzel keverve is használják. Gyermekek reszelt almával, vagy céklával keverten szeretik.
Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.