Szakácskönyv/Mit-mihez/K/Közönséges spárga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2917 bájt

Szakácskönyv

Közönséges spárga

Halványított és zöld spárga értékesítésre készen.
Közönséges spárga
(Asparagus officinalis, Syn: -)
Drog Asparagi rhizoma,
Más neve(i): díszfű, istenlovafarka, kalárisfű (kaláris forma gyümölcsű fű, lófarkfű, nyúlárnyék(fű), spárgafű (aszparágusz, étkezési spárga, közönséges spárga, spárga), spárganyúlárnyék, Szent György lova farka, csirág, nyúlárnyék.A spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozó, kétlaki, tavasszal ujjnyi vastag hajtásokat fejlesztő zöldség és gyógynövény.

A közönséges spárga az, amelyet élelmiszerként hasznosítanak, más fajokat dísznövényként termesztenek.
A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult.

Gyógyhatása

Gyógynövényként több évszázada számon tartják.
Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre, nagyobb mértékben még az érszűkületre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.
A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges. A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő meg. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
A spárgát elkészíthetjük besamellel vagy angolosan, pirított zsemlemorzsával, grillezve, különféle mártásokkal.

Mártások

Vinaigrette: dió-, mogyoró- vagy olívaolajjal, citrom-vagy narancslével, kevés balzsamecettel, szójaszósszal
Tejszínes: Tejszínbe kevert zöld-fűszerek (tárkony, turbolya), szezámmaggal vagy mákszemekkel
Pikáns: Tejfölbe vagy joghurtba kevert curry, paprika

Ellenjavallat

Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.